site.btaБългарката Цвета Калейнска от Ню Йорк пред БТА: България претърпява огромен икономически ръст, предлага прекрасно място за живот и развитие

Българката Цвета Калейнска от Ню Йорк пред БТА: България претърпява огромен икономически ръст, предлага прекрасно място за живот и развитие
Българката Цвета Калейнска от Ню Йорк пред БТА: България претърпява огромен икономически ръст, предлага прекрасно място за живот и развитие
Снимка: Цвета Калейнска, личен архив/Фейсбук

Цвета Калейнска е български автор, маркетолог и модел. Родена е във Велико Търново, но от ранна възраст има амбициозни мечти и голям стремеж за нови възможности. 

„Въпреки, че България беше чудесно място за израстване, почувствах, че за мен е необходимо да разгърна потенциала си извън границите на родината“, разказа за рубриката „БГ Свят“ на БТА Калейнска. „Американската мечта беше доста привлекателна за мен, с обещанието за нови предизвикателства и възможности“, добави тя.

Наскоро българката издаде нова книжка на български и английски език, озаглавена „Sweet Dreams, New York City! Сладки Сънища, Ню Йорк!“.

„Тази книжка съчетава очарователни илюстрации с кратки текстове, които представят уникалната атмосфера на града, като същевременно насърчава въображението на децата“, сподели Калейнска. Книжката е налична на български и английски, с идеята двамата родители да могат да четат на децата си и да се насладят на историята заедно, обясни тя. 

Българката е основател на агенция за проучвания - RILA GLOBAL CONSULTING. Кръщава компанията си на планината Рила с цел да промотира и популяризира работата и умовете на България по целия свят.

През 2010 г. Калейнска представя България в конкурса Мис Диаспора в Ню Йорк, където е избрана за любимка на публиката. „Това изживяване ми позволи не само да се свържа с невероятни жени, с някои от които все още поддържам връзка, но и да представя България по най-добрия начин“, спомня си тя. 

Ето какво още разказа за рубриката „БГ Свят“ на БТА: 

Разкажете ни за себе си. Как се озовахте в САЩ и защо напуснахте България? 

- Родена съм във Велико Търново и завърших местната езикова гимназия с профил испански и френски през 2008 г. От ранна възраст имах амбициозни мечти и голям стремеж за нови възможности. Въпреки че България беше чудесно място за израстване, почувствах, че за мен е необходимо да разгърна потенциала си извън границите на родината. Американската мечта беше доста привлекателна за мен, с обещанието за нови предизвикателства и възможности.

Първоначално имах намерение да остана временно в САЩ, за да завърша колеж. Търсех възможности за развитие и нови перспективи, които биха могли да обогатят както личния, така и професионалния ми живот. Постепенно обаче, след като намерих работа, се запознах със съпруга ми и създадохме семейство, Америка стана мой втори дом. Възможността да съчетавам професионалните си амбиции с личното щастие и да създам корен в нова културна среда ми носи удовлетворение и чувство за принадлежност, за което съм благодарна ежедневно.

Връщате ли се в България и колко често? 

- Имам дълбока привързаност към България и корените си там. До миналата година редовно посещавах родината си по няколко пъти в годината. Моето семейство все още живее там и използваме всяка възможност да сме заедно. За мен е от огромна важност децата ми да бъдат близо до България и да се възпитават с български традиции, ценности и език, макар и баща им да не е българин. Тази година обаче ще пропуснем пътуването в България, защото имаме новородено бебе, но ще продължа да се старая да предавам на децата си всичко, което обичам от родината ми, макар и далеч от нея.

Вие сте основател на агенция за проучвания - RILA GLOBAL CONSULTING. Можете ли да ни споделите повече детайли около работата си?  

- Започнах RILA GLOBAL CONSULTING през 2019 г., водена от желанието си да предоставям консултантски услуги на глобално ниво. С радост мога да заявя, че образованието, което получих в Езиковата гимназия във Велико Търново и владеенето на френски, испански, италиански и английски ми помогнаха значително в развитието на компанията. Кръстих компанията си на нашата прекрасна планина Рила, с цел да промотирам и популяризирам работата и умовете на България по целия свят. Днес гордо мога да кажа, че това наистина се случва. Имаме екипи по целия свят, включително и в България, а работата ни е наградена от множество престижни конкурси. Нашата компания е постоянен обект на статии в медиите зад океана като „Форбс“, „Асоушиейтид Прес“, „Ню Йорк Пост“, „Ел Ей Таймс“ и много други. Работим с клиенти като „Шеврон“ и „Тойота“, а нашето изследователско портфолио включва важни проекти, които оказват значително влияние в областта на социалните проучвания в множество сфери.

Как се вдъхновихте да пишете? 

- Като майка на две прекрасни дъщери, знам колко важна е ролята на книгите в развитието на децата. Моята голяма дъщеря, която е на 3,5 години, е двуезична и расте с български и английски. Всеки ден четем книжки и наскоро преминахме през всички налични на български. След толкова много прочетени книжки, осъзнах колко голяма е нуждата от книги и помагала, които да свържат двуезичните деца като моето с корените на родителите им от България.

Това вдъхновение ме доведе до създаването на "Историята на Кукерите" (“The Story of Kukeri”), уникална книжка-оцветявка, която предлага на децата не само забавление, но и образователно преживяване. Тази книжка включва великолепни илюстрации на традиционни костюми на кукерите, които ще запознаят малките читатели с българските обичаи и култура по увлекателен начин.

Вярвам, че „Историята на Кукерите“ е много повече от просто книжка – тя е мост между две култури, който помага на децата да се гордеят с наследството си и да го разбират по-добре. В момента разширявам нашата серия от български книжки, които целят да обогатят езиковото и културно образование на децата, като същевременно предлагат и увлекателни начинания.

Наскоро публикувах и втората си книжка, “Сладки Сънища, Ню Йорк” (“Sweet Dreams, New York City”), която е част от серията ми за деца и представлява увлекателен и красив начин на българите в Америка да запознаят децата си с иконичните забележителности на Ню Йорк. Тази книжка съчетава очарователни илюстрации с кратки текстове, които представят уникалната атмосфера на града, като същевременно насърчава въображението на децата. Книжката е налична на български и английски, с идеята двамата родители да могат да четат на децата си и да се насладят на историята заедно.

Вярвам, че "Историята на Кукерите" и "Сладки Сънища, Ню Йорк" предлагат не само радост, но и важни знания за децата, които ще им помогнат да се гордеят с наследството си и да разберат повече за света около тях. В момента тези книжки се продават не само в САЩ, но и в Англия, Германия, Австралия, Испания, Полша, Франция и Япония в Amazon, за да може други българи по света да подарят на своите деца нови образователни и вдъхновяващи книжки.

Живея в Ню Йорк, както го наричат - Голямата Ябълка, от 16 години, и през това време съм се възхищавала на многобройните впечатляващи архитектурни монументи в града. Когато осъзнах колко важно е за дъщеря ми да научи за културното богатство на мястото, където живее, реших да създам книжка на български език, която да й предостави тази възможност. "Сладки сънища, Ню Йорк" е част от моята серия, която цели да свърже децата с местната култура, като същевременно поддържа връзката с българските корени. В момента обмислям как можем да разширим тази инициатива и да включим книжки, които да представят архитектурни и културни забележителности от целия регион около България. Наскоро публикувах и книжки за оцветяване с паметници от няколко държави в Източна Европа, което е част от моята визия да промотирам богатството на този регион и да предоставя на децата възможността да се запознаят с него по увлекателен и образователен начин.

Когато забелязах колко много българи в чужбина са заети и нямат време или възможност да осигурят на децата си образователни ресурси от България, осъзнах колко голяма е нуждата от книги, които да свържат тези деца с корените им. Повечето семейства нямат лесен достъп до книги на български или ресурси, които да предават традициите и историята на България. Затова се заех с написването на книжките си с надеждата да помогна на родители като мен да пренесат част от България в домовете си и да доближат децата си до корените им. Моята цел е да разпространявам нашата култура и да осигуря на децата, независимо къде растат, възможността да се гордеят с наследството си и да се свържат с него по увлекателен и образователен начин.

Каква е връзката между писането и лидерството? 

- Връзката между писането и лидерството се състои в това, че и двете са свързани с идеи, труд, дисциплина и постоянство. Писането изисква креативност и упоритост, за да се създаде съдържание, което да ангажира и вдъхновява читателя, докато лидерството изисква ясно формулиране на визията и стратегията за изпълнението им. И в двете успехът зависи от умението да се комуникират идеи ефективно и да се преодоляват предизвикателства с решителност и постоянство.

Как пазите родния си език зад граница?  

- Когато живееш зад граница, запазването на родния език е голямо предизвикателство, но аз активно се старая да го поддържам жив. Когато имам време, чета нови книги на български и се интересувам от всички нови представления и филми, които да мога да гледам. Това ми помага да се свържа с родната култура и да поддържам активен интерес към развитието на българското изкуство. Освен това следя българските новини отблизо, което ми позволява да бъда информирана за актуалните събития в България. Понякога имам чувството, че съм почти там, благодарение на тези връзки и усилия да поддържам родния език и култура жива в ежедневието си.

Участвали сте в конкурса за красота Мис Диаспора. Можете ли да ни споделите повече за модните си изяви? 

- През далечното минало, през 2010 г., имах честта да представя България в конкурса Мис Диаспора в Ню Йорк, където бях избрана за любимка на публиката. Това изживяване ми позволи не само да се свържа с невероятни жени, с някои от които все още поддържам връзка, но и да представя България по най-добрия начин. Конкурсът беше важен момент за мен, но винаги съм вярвала, че красотата е нещо временно и най-важното е това, което се крие зад нея.

Въпреки че съм била по-фокусирана върху образователни дейности, участието ми в конкурса отвори много врати за модни изяви и други медийни участия. Между 2009 и 2015 г. се ангажирах активно в събиране на средства за Лидерската Академия GLOW България, на която съм международен посланик. GLOW е седемдневна лидерска академия за момичета между 14 и 18 години, създадена от Корпуса на Мира. Академията, която се провежда на английски език, насърчава развитието на умения за вземане на решения, поставяне на цели и комуникативност, и предоставя информация за важни проблеми, с които тийнейджърите се сблъскват. Чрез средствата от модните ми изяви успях да осигуря възможности за млади момичета от България да се включат в академията безплатно, което е изключително удовлетворяващо и важно за мен.

Бихте ли се върнали в България? 

- На този етап животът и семейството ми са установени в САЩ, така че в краткосрочен план не планираме да се местим в България. Въпреки това, обичам България дълбоко и редовно посещавам страната, където прекарвам значително време, наслаждавайки се на нейната култура, природа и богато наследство. Радвам се да виждам как България претърпява огромен икономически ръст и нови възможности, което е много вдъхновяващо. Страната предлага прекрасно място за живот и развитие, и не се знае какви нови възможности могат да се появят в бъдеще. Аз съм отворена към възможността да се върнем и да се насладим на всичко, което България предлага.

 

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:22 на 05.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация