site.btaКозунаци по българска рецепта ще приготвят жените от дружество „Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия

Козунаци по българска рецепта ще приготвят жените от дружество „Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия
Козунаци по българска рецепта ще приготвят жените от дружество „Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия
Снимка: Българско дружество "Кирил и Методий", Комодоро Ривадавия

Със замесване на тесто за козунаци жените, членуващи в Българското дружество „Кирил и Методий“ в град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут, Аржентина, започнаха подготовка за Великденските празници. Това сподели за рубриката „БГ Свят“ на БТА Ценка Генова – председател на българското сдружение в аржентинския град.

„Днес (ред. бел 29 март) заедно с жените от дружеството ще печем великденски козунаци, които ще продаваме в събота по повод католическия Великден, отбелязван тук, в Аржентина“ – разказа Ценка Генова и допълни, че месенето, изпичането и продажбата на козунаци е традиционно събитие за Българското дружество в Комодоро Ривадавия, което организират всяка година. 

Председателят на Българско дружество „Кирил и Методий“ сподели още, че козунаците се правят по стара българска рецепта, която нейната майка е донесла преди почти 60 години от България и се украсяват отгоре с разноцветни великденски яйца, боядисани с „български бои, защото с тях цветовете стават най-наситени и красиви“. 

Както БТА писа, със своето географско разположение Българското дружество „Кирил и Методий“ в аржентинския град Комодоро Ривадавия е най-южното българско дружество в света. Създадено е през 1989 г. с основната цел да събере потомци на преселили се в Аржентина през 30-те години на ХХ век българи. Към дружеството има учредени състав за български народни танци „Кирилчета“ и вокално-инструментална формация „Орфей“, които участват в празничните събития, организирани от сънародниците ни и презентират българската култура и традиции пред аржентинската общност.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:20 на 02.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация