site.btaУченици от Българско училище „Васил Левски“ в Хомбург пресъздадоха обичаи, свързани със Сирни Заговезни

Ученици от Българско училище „Васил Левски“ в Хомбург пресъздадоха обичаи, свързани със Сирни Заговезни
Ученици от Българско училище „Васил Левски“ в Хомбург пресъздадоха обичаи, свързани със Сирни Заговезни
Снимка: Българско училище "Васил Левски", Саарбрюкен/ Фейсбук

Възпитаници от Българско училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен с филиал в Хомбург пресъздадоха обичаите, свързани с празника Сирни Заговезни. Това съобщават от образователната институция чрез публикация във Фейсбук.

Ученици от всички класове на Българско училище „Васил Левски“ си припомниха традициите и обичаите, с които е свързан празникът Сирни Заговезни и проведоха дискусия, по време на която обсъдиха защо е необходимо да искаме и даваме прошка.

Заедно със своите родители и учители, децата изпълниха и обредите, свързани с празника. Учениците участваха в ритуала „хамкане“, опитвайки се да хванат само с уста парче халва, завързано с червен конец, след което символично прескачаха и „огън“, пожелавайки си „да бъдат здрави и силни през цялата година“.

Както БТА писа, Българско училище „Васил Левски“ е създадено по проект на Евелина Аврамова през 2011 година, която от началото на учебната 2012/2013 година е и негов ръководител. До 2016 г. то функционира само в град Саарбрюкен, а през учебната 2016/2017 година се откриват и филиали на училището в градовете Кайзерслаутерн и Хомбург.

Просветното средище действа към Дружество „Приятели на България” Пютлинген-Саар. В училището се работи по адаптирани програми на българското Министерство на образованието и науката. Учебните часове обхващат занимания по български език и литература, история и география на България, рисуване, фолклорни танци и театър, е посочено в сайта на просветното средище.

/ЙК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:04 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация