site.btaГергана Георгиева: Храната също би могла да бъде изкуство

Гергана Георгиева: Храната също би могла да бъде изкуство
Гергана Георгиева: Храната също би могла да бъде изкуство
Снимка: БТА

Авторът Гергана Георгиева живее в Белгия повече от 24 години. Първата й кулинарна книга "Да направим вкусен всеки ден" излиза преди около две години. В нея има близо 50 рецепти, придружени от текст, който описва начина на приготвяне. Година по-късно се ражда и втората "Делници и празници", съдържаща специални менюта за най-обичаните български празници. А вдъхновението да се запали по кулинарията идва, след като среща своя съпруг, който е белгиец.

Преди 30 години, ако някой ми беше казал, че ще публикувам кулинарни книги, бих се разсмяла, тъй като моята философия беше, че има толкова много прекрасни неща, които човек може да свърши в ежедневието си – да чете книги, да гледа филм, да се обогати по някакъв начин. Но срещайки съпруга ми, нещо започна да се променя в мен. Още през първите години на брака ни той питаше „Гери, какво ще хапваме днес?“ И разбрах, че има нещо много по-силно, по-значимо за него и това е мигът, в който сме заедно на трапезата. И започнах да се променям“, разказа Гергана Георгиева по време на среща с читатели и гости на Петия фестивал на българската книга в Брюксел.

За българската кухня авторката каза, че тя е наследство, което трябва да я съхраним и предадем на следващото поколение.

Ние живеем в Белгия, имаме шанса да се насладим на прекрасни храни тук. Но същевременно пътуваме и по целия свят. Ние сме израснали с вкуса на България. Това е вкус, който е толкова автентичен, толкова дълбок, истински, наш си, и който може би ние не познаваме достатъчно. Той е прекрасен и същевременно пътуваме из целия свят, опитваме различни подправки и магията на кулинарията става още по-омагьосваща, и ти се иска да се прибереш вкъщи, да опиташ нещо ново и да го представиш на близките си“, допълни авторката.

Разнообразието от рецепти, представени в кулинарните ѝ книги, се допълва от нейния блог Geri’s Food“. Другата страст на авторката е колекционирането на старинен порцелан.

Удоволствие е да откриеш едно съкровище – дали това е картина, автор или книга, която те докосва. По същия начин е с порцелана. Естетиката, която виждаш, те докосва и става част от ежедневието ти“, обясни тя.

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:30 на 09.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация