site.btaБългарка е един от най-известните захарни декоратори в Турция

Българка е един от най-известните захарни декоратори в Турция
Българка е един от най-известните захарни декоратори в Турция

Българка е сред най-известните захарни декоратори в Турция. Мария Озтюрк живее от 20 години в Истанбул, но прославя страната ни по света. Лицензиран съдия на Световната асоциация на шеф-готвачите. Носител на множество награди. Лектор, предал опита си на стотици курсисти в повече от десет държави. 

Мария Озтюрк е родена в Габрово. Завършва дърворезба в Художествената гимназия в Трявна, а по-късно „Скулптура“ и „Изобразително изкуство“ във Великотърновския университет. Любовта я отвежда на брега на Босфора. 

През 2016 е отличена със Златна и Сребърна награда на Международното тортено изложение в Бирмингам, Англия. Отличията й са присъдени в конкуренция с повече от 1 400  творби на сладкарското изкуство и декорация в 19 категории. Сребърният медал й е присъден за икона с дърворезба на Светите братя Кирил и Методий. Композицията й от сладко тесто „На гости на турско кафе“ печели златния медал в категорията си. През 2017 сънародничката ни е отличена със сребърен медал и второ място в категория на Международното тортено шоу в Истанбул. Всяка година сънародничката ни организира проекта си „Моята България“ за захарни фигури на българи, живеещи у нас и в чужбина. 

Ето какво сподели Мария Озтюрк в специално интервю за БТА и рубриката BG Свят. 

Всяка година организирате форум за българите по света. Приканвате ги да направят захарни фигури, вдъхновени от българската история и фолклор. Разкажете ни повече за този проект с мото „Моята България“. 

Идеята ми дойде през 2017. Исках под мотото „Моята България“ да обединя захарни декоратори, любители и професионалисти. И всеки един от тях да покаже как чувства България  чрез средствата на захарното изкуство. Оттогава вече шеста година без да пропускаме, провеждаме тази колаборация. Единственото условие е хората, които участват, да са българи. Независимо дали живеят в България или в чужбина. 

Тази година какво предизвикателство ще отправите към участниците?

Тази година темата е свързана с един град, основан преди повече от 3 200 години и който преди 39 години е включен в списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е културно-историческия резерват Несебър – един любим български черноморски град. Тази година всички участници ще работят по темата Несебър и морето. На 4 юни ще бъде открита изложба. 

Кога и как живота Ви отведе от Габрово в Истанбул?

Краткият отговор на това е любовта. През 2000 година се запознах с Ибрахим, чиято фамилия вече нося 21 години. Запознахме се виртуално, по-късно имахме възможността да се срещнем. Той посети Габрово, остана запленен от красивия ми роден град. Идваше при всяка възможност и в един момент решихме, че нашата връзка трябва да прерасне в нещо по-сериозно и така вече 21 години. Плод на нашата любов е прекрасният ни син Атила, който съвсем наскоро навърши 17 години. 

Ако България беше торта или захарна фигура, как би изглеждала?

Отговорът на този въпрос аз вече съм дала или сътворила. За „Моята България преди няколко години направих репродукция, захарна реплика на две картини на моя любим български художник Владимир Димитров-Майстора. Едната се казва „Мома от село Калотинци“, а другата „Момичето с ябълките“. Тези две творби са моят образ на България. 

А ако беше подправка, какъв щеше да е аромата й?

За мен меродията е аромата на България. Топлият хляб, аромата на топло изпечена пита. Мед. 

Какво най-много ви липсва от България?

Приятелите и баща ми. 

Има ли в Истанбул и други българи?

Има, да. Преди пандемията, когато синът ми посещаваше българското неделно училище в Истанбул, имах възможността да се виждам с другите родители българи, които също водеха децата си там.  

 

Уважаеми абонати, архивът ще бъде достъпен през „Вашата БТА", като профилите ви ще бъдат прехвърлени на новата интернет страница. Архивът остава достъпен и на старата интернет страница на БТА на адрес: old.bta.bg

/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:16 на 29.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация