site.btaБългарка произвежда американски боровинки в Румъния
SM 16:51:02 08-12-2021
MG1647SM.001
Българка - Венета Йорга - американски боровинки - Румъния
Българка произвежда американски боровинки в Румъния
София, 8 декември /Мартина Ганчева, БТА/
Българката Венета Йорга живее в Румъния и заедно със съпруга си произвежда
така наречената американска култивирана боровинка. Имат малка плантация от 40
декара в подножието на планината Фъгъраш, разказва за БТА Юлия Баховски,
създател на единствения информационен портал за българите в Румъния MyRoBiz.
Всяка година по Коледа сънародничката ни прави и подаръчни кошове пакети, които съдържат семейните продукти - сладка, сиропи, компоти и дори ракия от боровинки.
Венета е родена в Пловдив. По образование е икономист. Вече 13 години живее в Бод, Брашов и е майка на две деца - Мия и Алекс. "Никога не съм си мислела, че един ден ще създам семейство в Румъния.
Преди да срещна мъжа ми, с когото се запознахме на морето в България и се влюбихме от пръв поглед. Първоначално ме привлече Брашов, който много прилича на Пловдив по тепетата и Стария град. Така дойдох, уж само на гости, а останах", споделя Венета пред MyRoBiz.
Следва част от интервюто на Юлия Баховски с Венета Йорга.
Въпрос: Какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъска в началото и как ги преодоля?
В началото ми беше доста трудно, тъй като не знаех езика. Носталгията към България беше огромна. Току-що бях завършила магистратура, опитвах да си намеря работа в Брашов, но не успявах. Владеенето на английски и руски не беше достатъчно.
На втората година, след едно лято в Америка, и след много идеи в главата ми за това с какво да се захвана, реших да отворя представителен магазин на българска марка парфюми в Брашов. Внасях техните продукти директно от фабриката им в Пловдив. Така успявах да посетя и родителите си там. На следващата година отворих още един магазин и така, говорейки с колежките ми и срещайки се с много и различни хора, започнах да уча езика много бързо. Паралелно с магазините и вече с едно дете, помагах на мъжа ми в счетоводството и административната дейност в неговия бизнес - тогава беше партньор на известна телекомуникационна компания.
Така, години наред, успяхме заедно да създадем дом, семейство, бизнес. Но стресът не беше никак малък (по едно време имахме дори и 40 агенти - брокери в шест различни града), което ни накара да се кротнем и да поемем в друга посока. А именно - агрономията. Пречки и бюрокрация навсякъде се намират, но и възможностите са навсякъде - само трябва да ги откриеш.
Въпрос: Би ли ни разказала повече за твоя бизнес?
Бизнесът ни се базира основно на износа на едро на боровинки, но през последните три години наблягаме също и на локален план на дистрибуция към крайни клиенти в Брашов - потребители, както и много тукашни сладкарници, малки и големи магазини. Имаме договори с фирми от България, Полша, Италия, които купуват на едро от нас през сезона на боровинките. Този плод е сравнително скъп, но страшно полезен, особено за диабетици, силен антиоксидант и имуностимулант. Все повече хора започват да опознават качествата му и консумацията на боровинки расте. Но заедно с това се появяват все повече нови плантации, конкуренцията не е малка. Преди три години ние бяхме едни от малкото производители, които тук в Брашов доставяхме до дома и офиса по поръчка пресни боровинки и микс от пресни плодове.
През периода на пандемията обаче, този вид дистрибуция стана все по-разпространен. И за да задържим редовните си клиенти, започнахме да преработваме боровинките в сладка, сиропи, натурални сокове.. предлагаме замразени, сушени дехидратирани боровинки, боровинков ликьор (афината) и боровинкова ракия. Но бизнесът ни не се ограничава само до боровинките. В момента работим по един нов и доста голям проект в областта на риболова и туризма, който отдавна ни е мечта.
Въпрос: С какво Румъния е привлекателна за живеене и за правене на бизнес?
В Румъния хората не се притесняват или страхуват да опитат и да успеят. Тук наистина се вижда по-високият стандарт на живот, не само заради минималната работна заплата, която е по-висока от българската, но и защото тук се усещат позитивизмът и професионализмът, които се оценяват.
Цялото интервю на Юлия Баховски с Венета Йорга четете тук.
/МГ/
news.modal.header
news.modal.text