site.btaС посещение на министър Юлиян Попов започва ново обследване на пясъчните дюни извън плаж „Каваците“

С посещение на министър Юлиян Попов започва ново обследване на пясъчните дюни извън плаж „Каваците“
С посещение на министър Юлиян Попов започва ново обследване на пясъчните дюни извън плаж „Каваците“
снимка: Христо Стефанов, БТА/архив

Министър Юлиян Попов и експерти ще посетят къмпинг „Каваци“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Посещението ще постави началото на ново обследване на пясъчните дюни извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на Созопол. Целта на обследването е да определи вида и местоположението на дюните. То се предприема от министерството в рамките на процедура за изменение на приетата специализирана карта на пясъчните дюни. Обследването е инициирано от областния управител на Бургас. 

Със заповед на министъра е сформирана работна група от експерти фитоценолози и експерти по брегова геоморфология, които да извършат обследването с цел изменение на одобрената специализирана карта от март т.г., обясниха от МОСВ. При посещението ще се вземат проби и ще бъде извършено заснемане на терена с дрон. По предложение на експертите ще бъдат извършени предварителни проучвания в периода август - началото на септември. 

В края на април тогавашният служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова заяви, че веднъж завинаги трябва да се намери научното решение за това има или няма дюни, както и да се избегне противопоставянето на едни учени срещу други. Тя обясни, че е установено разминаване при няколко заснемания на „Каваци - Север“ - веднъж дюните са два пъти от цялата площ, после – 40 пъти повече. Министърът акцентира, че наличието на специализирани карти е ключов инструмент, за да опазваме тези дюни, а когато те са включени и в кадастралните карти, ще се знае може или не може да има строителство. 

 

 

 

/РИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:13 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация