site.btaМорската краставица – кулинарното бижу, което създава проблеми за Гърция

Морската краставица – кулинарното бижу, което създава проблеми за Гърция
Морската краставица – кулинарното бижу, което създава проблеми за Гърция
Наподобяваща широкоразпространения и познат на всички зеленчук морска краставица е интересен обитател на морското дъно.  Известни под латинското си наименование Holothuroidea, но разговорно наричани „морски краставици“, тези морски животни имат продълговата форма и жилава кожа. Живеят във пясък, в пукнатини на подводни скали и коралови рифове. От векове някои от разновидности им, близо 500 на брой, се използват при лечение на определени болести.  Като всеки организъм на планетата морската краставица има своето място в екосистемата. Тя играе сериозна роля в справянето с проблема с процеса на окисляване на морската вода, което е в следствие на климатичните промени и наличието на голямо количество въглероден двуокис. Наред с функцията й по отношение на баланса на морската вода, този морски обитател е и екзотичен деликатес, който носи огромно печалби.

За да прочетете цялата статия

Абонирайте се Влезте във Вашата БТА

Продължете да четете с абонамент

Вижте условията

/СГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:48 на 23.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация