site.btaПризрак от миналото витае над новото коалиционно правителство на Румъния

Призрак от миналото витае над новото коалиционно правителство на Румъния
Призрак от миналото витае над новото коалиционно правителство на Румъния

AV 09:20:01 25-11-2021
VN0915AV.001
Румъния - политика

Призрак от миналото витае
над новото коалиционно
правителство на Румъния


София, 25 ноември /София Георгиева от БТА/
След два месеца политическа безизходица в разгара на четвъртата, и най-смъртоносна, вълна на пандемията от КОВИД-19 и на фона на икономическа и енергийна криза, днес се очаква Румъния да се сдобие най-накрая с ново правителство. В него ще влязат двете най-големи партии от левия и десния политически спектър - Социалдемократическата и Национално-либералната, подкрепени от традиционния партньор в повечето коалиционни правителства - Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Трите партии, които ще бъдат подкрепени и от 18-те депутати от националните малцинства, контролират около 65 процента от гласовете в парламента, което прави одобрението на новото правителство чиста формалност и открива пред него големи възможности за прокарване на желаните политики. Как се възприема обаче новата коалиция в Букурещ и какво можем да очакваме от нея? В следващите редове ще опитаме да хвърлим малко повече светлина по тези въпроси.

"ТИРАНИЯТА НА МНОЗИНСТВОТО" ИЛИ ПРИЗРАКЪТ НА USL

Първата съвместна стъпка на новата коалиция бе направена във вторник, когато двете камари на румънския парламент се сдобиха с нови председатели - лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку (Камара на депутатите) и лидерът на либералите Флорин Къцу (Сенат). Тъй като постът в долната камара бе вакантен, гласуването мина гладко, но в Сената се разрази скандал. Председателката на горната камара Анка Драгу от реформаторската партия Съюз за спасение на Румъния (бивш коалиционен партньор на либералите) набързо бе отстранена от поста и на него бе издигнат Флорин Къцу.
"Това, което се случва днес, е злоупотреба с власт и опит за пълно и тотално превземане на всяка институция на румънската държава. Свидетели сме на феномен, наречен "тирания на мнозинството" - една от слабостите на демокрацията, която в държавите с по-продължителен демократичен опит, се среща по-рядко", заяви отстранената Анка Драгу и напомни, че председателят на Сената е вторият човек в държавата.
Скоропостижната й смяна напомни за времето на предишната коалиция между социалдемократите и либералите, управлявала в периода 2012-2014 г. под името Социал-либерален съюз (USL). Разполагайки с подобно мнозинство, USL за броени дни смени председателите на двете камари на парламента и омбудсмана, и гласува импийчмънт на тогавашния президент Траян Бъсеску. USL остана в историята като коалицията, атакувала по безпрецедентен начин правовата държава и принципа за разделение на властите.
Когато бе обявено създаването на настоящата коалиция между социалдемократите, либералите и етническите унгарци, мнозина в Румъния си спомниха за времето на USL.
"Създава се едно чудовище. Замислете се, че тази коалиция, това сдружаване представлява опасност за демокрацията в Румъния, защото ще има всичко - всички институции, мнозинството от окръжните съвети и 90 процента от кметовете. Ще се създаде едно чудовище, с което ще бъде много трудно да се бориш", предупреди бившият лидер на либералите Лудовик Орбан, който напусна във вторник партията, на която посвети последните 30 години. Примерът му бе последван от 15 депутати и сенатори от НЛП, несъгласни с политиката на новото ръководство, а много анализатори изразиха опасения за политическото бъдеще на НЛП след влизането й в съюз с отколешния "враг" СДП.
"От 31 години СДП се противопоставя на модернизацията на Румъния, на модернизацията на образованието, здравеопазването, публичната администрация. От 31 години СДП атакува правосъдието при всеки удобен случай. Сега Румъния има нужда от модернизация и реформиране, а не от връщане на СДП на власт", написа във Фейсбук евродепутатът от НЛП Зигфрид Мурешан, който е заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).
Бившият коалиционен партньор на либералите - Дачиан Чолош, който е лидер на Съюз за спасение на Румъния и член на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, заяви, че големият губещ в тази политическа криза ще бъдат румънците. "Ако погледнем в миналото как са протекли нещата, когато на власт са били СДП и НЛП, виждаме много несвършена работа", коментира Чолош.
Активистката и политически анализатор Алина Мунджиу-Пипиди предложи по-прагматичен подход и припомни, че и на други места по света са съставяни коалиции между леви и десни, давайки пример с Германия. "Румъния няма алтернатива на тази коалиция в краткосрочен план", предупреди Мунждиу-Пипиди, визирайки разположението на силите в момента.
Главният редактор на информационния сайт Зиаре Калин Николеску предпочете да погледне към "пълната половина от чашата", а именно избистрянето на политическата картина и опциите, пред които са изправени румънците. Според него в момента има партии, които подкрепят статуквото (СДП, НЛП и ДСУР); националистическо течение, превзето в момента от Алианс за единство на румънците, и реформаторско течение, олицетворявано от Съюз за спасение на Румъния. След настоящия развой на събитията, посочва Николеску, румънците поне ще посочат ясно какво искат през 2024 г., когато ще се произведат едновременно парламентарни и президентски избори.

РАЗНОГЛАСИЯ, ИНОВАЦИИ, ОБЕЩАНИЯ И ПЛАНОВЕ

След като разногласията за това коя партия трябва да излъчи следващия премиер почти доведоха до колапс коалиционните преговори, социалдемократите и либералите договориха иновативно решение: ротация на министър-председателския пост на година и половина. Последваха спорове за най-подходящите личности за този пост и кой да е пръв: СДП или НЛП, докато най-накрая се стигна до компромис: досегашният министър на отбраната Николае Чука (НЛП), 54-годишен генерал от резерва, участвал във военните кампании в Афганистан и Ирак. Чука е приемлива кандидатура и за президента Клаус Йоханис, сочен от мнозина анализатори като "архитект" на настоящата коалиция. Според плановете Николае Чука ще оглави правителството за година и половина, след което ще предаде поста на социалдемократ, най-вероятно на лидера на СДП Марчел Чолаку.
Чука предложи правителство с 20 министерства - 9 за социалдемократите, сред които финанси, отбрана, транспорт, труд, икономика, здравеопазване; 8 за либералите, включително вътрешни работи, външни работи, европейски фондове, енергетика, образование; и три за партията на етническите унгарци - развитие, околна среда и спорт.
"Коалицията за устойчивост, развитие и просперитет", както е наречено новото обединение, има амбициозна програма за управление, насочена към повишаване качеството на живот. Предвижда се увеличаване на пенсиите, социалните помощи и детските надбавки от 1 януари, както и нарастване на минималната брутна заплата до 2550 леи (1006 лв.); предвидени са данъчни стимули за работодатели, които наемат хора от най-засегнатите от безработица възрастови категории - между 15 и 24 години, и между 55 и 65 години.
Планира се изграждане и ремонт на 500 ясли, детски градини и училища, както и на 20 студентски общежития; строителство, ремонт и оборудване на 200 медицински центрове в селските райони, ремонт на 15 окръжни болници, 30 градски болници и седем родилни домове.
Правителството на Николае Чука ще работи за ускоряване на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19, тъй като Румъния е на предпоследно място в ЕС по брой ваксинирани граждани (43 процента). Планира се и масово тестване за период от 60 дни, най-вероятно след приемането на зеления сертификат за достъп до работното място. Министерството на здравеопазването, което ще бъде оглавено от представителя на Румъния в Световната здравна организация проф. д-р Александру Рафила, планира сериозни инвестиции в системата на здравеопазването, която е хронично недофинансирана.
Ос в управленската програма ще бъде Националният план за възстановяване и устойчивост на стойност 29,2 милиарда евро в заеми и грантове. Ще бъде приложена и инвестиционната програма "Ангел Салини", която предвижда отпускане на 50 милиарда леи (около 10 милиарда евро) на местните власти за инфраструктурни проекти за период от шест години. /Според представителите на Съюз за спасение на Румъния програмата "Ангел Салини" представлява схема за раздаване на държавни пари на политическата клиентела на местно ниво и съпротивата им срещу нея доведе до разпадане на предишната управляваща коалиция/.
До 2024 г. се планира завършването на пет магистрали и ремонт на 3000 км окръжни пътища и 10 000 км шосета и местни улици.
Коалицията иска да реиндустриализира Румъния и планира изграждане на най-малко една оръжейна фабрика.
В сферата на правосъдието Николае Чука се ангажира с премахване до 31 март на Специалния отдел за разследване на магистратите, смятан от Европейската комисия за инструмент за сплашване на представителите на съдебната система. По думите на Чука ще бъде създадена нова структура, която ще поеме правомощията на този орган.
Правителството на Чука ще има двама вицепремиери - Келемен Хунор от ДСУР и Сорин Гриндяну от СДП.
Номинацията на Гриндяну обаче отново събуди болезнени спомени.
"За мен Сорин Гриндяну ще остане премиерът, одобрил извънредно правителствено постановление 13, което изкара стотици хиляди хора на улицата", коментира евродепутатът Зигфрид Мурешан, припомняйки за антикорупционните протести в началото на 2017 г., когато правителството на социалдемократите, оглавявано от Гриндяну, одобри наредба, декриминализираща редица корупционни деяния.
Друг несполучлив, според Мурешан, избор е социалдемократката Габриела Фиря, която ще застане начело на министерството на младежта и семейството. Тя е и единствената жена в новото правителство. "Сигурен съм, че има много по-компетентни дами, които биха представили страната по-достойно на масата на правителството", коментира Зигфрид Мурешан по адрес на бившата кметица на Букурещ от периода 2016-2020 г.
От новата коалиция може да се очаква още да предприеме конституционни промени с цел въвеждане на парламентарна република с президент, избиран от парламента. Лидерът на ДСУР Келемен Хунор отбеляза, че оформящото се парламентарно мнозинство би осигурило необходимия брой гласове за предприемане на такава реформа.
Николае Чука заяви, че румънците очакват от новото правителство "стабилност и решения" във връзка с последиците от пандемията и енергийната криза, и обеща новото правителство да се залови сериозно за работа още от днес.
През следващите месеци ще проличи дали широката парламентарна подкрепа ще бъде използвана именно за тази цел или новата коалиция ще бъде застигната от призрака от миналото.
/София Георгиева/

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:08 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация