След първите многорасови избори

site.btaПреди 30 години Нелсън Мандела става президент на Република Южна Африка

Преди 30 години Нелсън Мандела става президент на Република Южна Африка
Преди 30 години Нелсън Мандела става президент на Република Южна Африка
Певец, облечен в местен костюм и с церемониален бастун, пее хвалебствени песни, докато Нелсън Мандела стои зад него в началото на церемонията по встъпване в длъжност на президента в Претория, вторник, 10 май 1994 г. (AP Photo/David Brauchli)

Преди 30 години на днешната дата Нелсън Мандела полага клетва като президент на Република Южна Африка след първите многорасови избори в страната. Той е избран от парламента на поста ден по-рано, след като през април неговата формация Африканския национален конгрес печели изборите с мнозинство от над 62 процента.

БТА съобщава за събитието в бюлетина “Международна информация - събития и факти”:

Първи резултати от изборите в ЮАР

Йоханесбург, 30 април 1994 г. /БТА/ Преброяването на бюлетините от първите многорасови избори в ЮАР започнало в хаос, което забави обявяването на първите резултати.
Тринадесет часа след официалното начало на преброяването бяха обработени и съобщени резултатите от едва 30 000 бюлетини, предаде Ройтер. Повечето от тези гласове са дадени за Националистическата партия /НП/ на президента Фредерик де Клерк. Повечето от гласовете идват от западната Капска провинция - една от малкото, където се очаква НП да има преднина пред Африканския национален конгрес /АНК/ на Нелсън Мандела.
В 18 ч по Гринуич Независимата избирателна комисия обяви, че НП е получила 18 394 гласа срещу 8498 за АНК. На трето место с 911 гласа е Фронт на свободата. Първите резултати представляват 0,1 процента от близо 23-те милиона подадени гласове и не могат да бъдат показателни за националните резултати.
Всеобщо е очакването, че ръководителят на АНК Нелсън Мандела ще стане първият чернокож президент на страната.
"Ние сме уверени, че ще получим повече от 60 процента. Увереността ни се основава на подкрепата, която събирахме в продължение на десетилетия", отбелязал генералният секретар на АНК Сирил Рамафоза, помолен да направи своята прогноза.

***

Де Клерк призна победата на АНК в изборите

Претория, 2 май 1994 г. /БТА/ Последният бял президент на ЮАР Фредерик де Клерк призна днес официално победата на Африканския национален конгрес на Нелсън Мандела в първите многорасови избори в страната.
В централата на своята Националистическа партия в Претория Де Клерк заяви, че АНК е спечелил най-много гласове в изборите, а НП е заела второ място. "Нашето второ място не е поражение, а успех за ценностите, които защитаваме", каза той.
Резултатите днес следобед, когато бяха преброени 40 процента от гласовете, сочат, че АНК има 61,4 процента от гласовете, Националистическата партия - 24,5 процента, а зулуската партия "Инката" - 6,4 процента. (…)
Лидерът на Африканския национален конгрес Нелсън Мандела обявя таза вечер победата на АНК в първите многорасови избори в ЮАР. "Приятели мои, мога да ви кажа, че съм радостен от огромната подкрепа за АНК. Това е наистина щастлива вечер за нас", каза Мандела пред свои ликуващи привърженици в хотел в центъра на Йоханесбург. Той посочи, че е получил поздравления от други политически лидери, в това число от досегашния президент Фредерик де Клерк.

***

Историческата победа на АНК в изборите се запазва

Йоханесбург, 3 май 1994 г. /БТА/ Резултатите от преброените над 12 милиона бюлетини, т.е. повече от половината от общо 22,7 милиона избиратели в ЮАР, показват, че Африканският национален конгрес запазва убедителна преднина с 62,5 на сто, следван от Националната партия с 22,2 на сто и зулуската партия "Инката" с 8,3 на сто. (…)
Ликуващи чернокожи привърженици на АНК продължават да изпълват улиците на южноафриканските градове, като на някои места са станали инциденти, които обаче не помрачават радостта от победата. Мнозина южноафриканци се завърнаха днес на работа след вчерашните спонтанни тържества, митинги и шествия.
Не стихват и отзивите от целия свят на победата на АНК и на неговия лидер Нелсън Мандела.
Ръководителите на Германия, Южна Корея и Австралия приветстваха първите демократични избори в ЮАР. Британският премиер Джон Мейджър поздрави снощи по телефона Мандела. (…)
Американският президент Бил Клинтън е насърчен от победата на АНК, заяви говорителката на Белия дом Ди Ди Майерс. Тя добави, че подробностите около пакета от помощи за ЮАР ще бъдат обявени след публикуването на окончателните резултати.
Избирането на новия държавен глава на ЮАР, който най-вероятно ще бъде лидерът на АНК Нелсън Мандела, се отлага от петък за понеделник поради забавяне в преброяването на бюлетините от първите многорасови избори, съобщи АФП. Президентът ще бъде определен от новото законодателно събрание. Висши ръководители от над 100 страни ще присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на новия държавен ръководител, заяви представител от националния комитет, учреден по този повод. (…) 

***

АНК победител в първите многорасови избори в ЮАР

Йоханесбург, 6 май 1994 г. /БТА/ Африканският национален конгрес на Нелсън Мандела спечели убедително първите демократични многорасови избори в ЮАР с 62,65 на сто от гласовете, съобщи Независимата избирателна комисия, която оповести окончателните изборни резултата. АНК ще има 252 депутати в 400-местния национален парламент.
На второ място се нарежда Националистическата партия на досегашния президент Фредерик де Клерк с 20,39 на сто от гласовете, което ѝ осигурява 82 места. Следва зулуската партия на свободата "Инката" на Мангосуту Бутелези с 10,54 на сто и 43 места.
В новото законодателно събрание са представени още четири партии, които ще имат общо 23 депутати. Те са: Фронтът на свободата /девет места/, Демократичната парти /седем/, Панафриканският конгрес /пет/ и Африканската христиндемократическа парти /две/. (…)
Вторият човек в АНК Табо Мбеки е определен за първи вицепрезидент на ЮАР, което отговаря на поста министър-председател. (…)
Очаква се Фредерик де Клерк да бъде определен за вицепрезидент, а представители на неговата партия да влязат в кабинета, тъй като всяка формация, получила над 5 на сто от гласовете в изборите, може да има свой министър. С това право разполагат само АНК, Националистическата партия и "Инката". (…)
Националистическата партия избра своя лидер Де Клерк за поста вицепрезидент на страната в съответствие с временната конституция. 

***

Йоханесбург, 8 май 1994 г. /БТА/ Бъдещият президент на Южна Африка Нелсън Мандела днес официално благодари на религиозните общности - християнска, еврейска, хиндуистка и мюсюлманска, за тяхната обединяваща роля и постоянна подкрепа за политическите затворници по времето на апартейда. Мандела произнесе прочувствено слово пред няколко хиляди южноафриканци от всички раси, събрани на стадион в Совето за тържествена церемония по инициатива на Съвета на южноафриканските християнски църкви. "Да забравим миналото и да се хванем за ръце. Дойде времето всички ние - мъже и жени, черни, метиси, индийци и бели, англоезични или африканери, да си кажем, че сме един народ и една страна", заяви Мандела. Преди това Нобеловият лауреат за мир архиепископ Дезмънд Туту отслужи символична церемония за помирение между привържениците на двадесетината църкви в ЮАР. В живописното богослужение се смесиха молитви и песни на английски, африкаанс и различни африкански диалекти, предаде АФП. 

***

Парламентът избра Нелсън Мандела за президент на ЮАР

Кейптаун, 9 май 1994 г. /БТА/ Нелсън Мандела днес стана първият черен президент на ЮАР, избран от първия многорасов парламент, който се събра днес на първото си заседание в Кейптаун - люлката на бялата колониална власт. Историческата първа сесия на новоизбрания парламент, в който доминира Африканският национален конгрес /АНК/ на Мандела, бе открита с молитва, излъчена на живо по телевизията. Бившият политически затворник бе единственият кандидат да наследи на поста Фредерик де Клерк, с когото си поделиха през 1993 г. Нобеловата награда за мир.
Депутатите от 400-членното новоизбрано Национално събрание, мнозина от които са бивши изгнаници или затворници от времето на апартейда, посрещнаха с бурни овации, изправени на крака, Мандела и Де Клерк, които заедно влязоха в залата. Председателят на АНК направи жест на помирение към съперника си - зулуския лидер Мангосуту Бутелези, и го прегърна пред председателския подиум. Сисулу, съпруга на заместник-председателя на АНК Уолтър Сисулу и дългогодишна съратничка на Мандела в борбата срещу апартейда, обяви кандидатурата му.
Мандела и други ръководители на АНК, сред които и съпругата му Уини, с която са разделени, бяха сред първите 10 депутати, които положиха клетва пред върховния съдия Корбет. Де Клерк и видни фигури от неговата Националистическа партия бяха във втората група от 10 парламентаристи. Следваха Бутелези - водач на Партията на свободата "Инката", и лидерът на Панафриканския конгрес Кларънс Макуету. Събранието избра за свой председател Френи Джинуала от АНК, активистка на движението за женски права. Тя бе предложена от г-жа Мандела. Първата жена, заемаща този авторитетен пост в историята на ЮАР, обеща "да се погрижи занапред в парламента да се чува всеки глас".
Новоизбраният президент, който официално ще встъпи в длъжност утре в административната столица Претория, излезе заедно с двамата вицепрезиденти - Де Клерк и националния председател на АНК Табо Мбеки, на стъпалата пред парламента, където изслушаха двата национални химна. (…)

***

Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на ЮАР

Претория, 10 май 1994 г. /БТА/ "Нека господства свободата" - с тези думи днес в Претория започна речта си след тържествено полагане на клетва първият чернокож президент на ЮАР - лидерът на Африканския национален конгрес Нелсън Мандела. В присъствието на високопоставени представители на повече от 200 правителства и организации и десетки хиляди възторжени южноафриканци, той се закле пред върховния съдия Майкъл Корбет да служи вярно на Южноафриканската република и да работи за нейния напредък.
"Никога, никога, никога вече на тази прекрасна земя няма да има потисничество на едни от други и тя няма да преживее отново позора да бъде отритната от останалия свят", заяви Мандела от трибуната на почетните гости, издигната в градината пред импозантната сграда на Съюза, в която заседава правителството на страната. Мандела и официалните лица на трибуната бяха предпазени от специална, устойчива на куршуми седемтонна стъклена преграда.
"Ще изградим общество, в което всички южноафриканци и бели, и черни, ще могат да вървят изправени, без страх в сърцата, с гарантирано право на човешко достойнство - една нация с цвета на дъгата, в мир със себе си и със света", изтъкна Мандела.
Той предупреди съотечествениците си, че ще е необходимо време, за да бъдат преодолени остатъците от една система, която поставяше в безправно положение 30 милиона чернокожи. Мандела подчерта, че в тази нелека задача ще се нуждае от подкрепата и насърчението на всички южноафриканци.
Малко преди Нелсън Мандела да се закълне, положиха клетва като вицепрезиденти досегашният президент на страната Фредерик де Клерк и националният председател на АНК Табо Мбеки.
Сред официалните чуждестранни гости бяха генералният секретар на ООН Бутрос Гали, лидерът на ООП Ясер Арафат, кубинският лидер Фидел Кастро и други, както и видни борци против апартейда.
Церемонията завърши под тътена на оръдейни салюти, рев на двигатели на бойни самолети, преминаващи над трибуната и песни и танци на многоцветната ликуваща многохилядна тълпа, сред която се открояваха цветовете на Африканския национален конгрес - зелено, черно и златисто.
Някои чернокожи носеха фланелки с надпис "Аз съм господарят в нова Южна Африка".
На състоялия се по-късно тържествен обяд в присъствието на почетните чуждестранни гости, генералният секретар на ООН Бутрос Гали подчерта в приветствието си, че днес Южна Африка заема отново полагащото й се място на африканския континент, в Организацията на обединените нации и в света. Той обеща пълната подкрепа на ООН и нейните организации за президента Нелсън Мандела и за неговата партия Африкански национален конгрес в усилията да бъдат преодолени вредите, нанесени от апартейда.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:23 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация