Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Перник

site.btaКои са водачите на листи в 14 МИР - Перник

Кои са водачите на листи в 14 МИР - Перник
Кои са водачите на листи в 14 МИР - Перник
Снимка: БТА, Архив

Тридесет и една партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите парламентарни избори в 14 МИР Перник, съобщи за БТА Румяна Петрова - председател на Районната избирателна комисия. Кандидати за народни представители са общо 157.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Регистрираната за участие листата на Партия "Има такъв народ" (ИТН) има осем кандидати и се води от Петя Димитрова. В информация, публикувана в официалната фейсбук група на ИТН - Перник, е посочено, че тя е областен координатор на партията за Перник. Била е народен представител в 46-ото Народно събрание от формацията. Средното си образование завършва в Професионалната гимназия по икономика в Перник, а висше - в Нов български университет със специалност "Икономика". Лицензиран треньор и съдия по спортни танци. 

2. Водач на листата на Партия "Глас народен", която е от двама кандидати, е Мартин Илиев. Той е родом от София. Работи като софтуерен инженер в големи фирми, става ясно от информация от пресцентъра на партията.

3. Водач на листата на Коалиция „Синя България“, която се състои от осем кандидати, е Валентин Павлов. Той е собственик на дентални клиники. Завършва стоматология през 1996 г. в Стоматологичния факултет към Медицинския университет в София, съобщават от политическа партия "Консервативно обединение на десницата" на сайта си. През 2002 г. придобива специалност орална хирургия. Има многобройни специализации в Германия и Австрия, както и участие в курсове за допълнително усъвършенстване в областта на хирургията и оралната имплантология. Бил е народен представител от листата на Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. 

4. Водач на листата на Коалиция "Ние гражданите", която издига трима кандидати, е Николина Чакърова - Вълкова. За БТА тя посочи, че е юрист по образование. Работи като адвокат. Членува в Софийска адвокатска колегия. Има седем издадени стихосбирки, посветени на България.

6. Водач на листата на Партия "Български глас", която издига шестима кандидати, е Асен Асенов. За БТА той посочи, че е родом от Перник. Завършил е Право в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. В момента е технически организатор в адвокатска кантора. Развива и собствен бизнес. Бил кандидат за общински съветник в местните избори през 2023 година.

7. Водач на листата на Коалиция "Коалиция на розата", която издига петима кандидати, е Екатерина Атанасова. За БТА тя посочи, че е магистър по икономика от ВИИ "Карл Маркс" в София. Завършила е и специалността "Икономическа журналистика" в същия университет. Има сертификат за успешно завършен курс по политически комуникации от фондация „Жан Жорес“. Към момента е председател на Обединен блок на труда "Български лейбъристи". Извън политическата си дейност се занимава с проекти в неправителствения сектор свързани с хората на труда, техните права, доходи и др.; социални мрежи на емигрантските общности в България и оценка на политиката за интеграция.

8. Водач на листата на Коалиция "Център" (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“), която издига осем кандидати, е Росица Кармиджанова. За БТА тя посочи, че е родом от Перник. Завършила е средно-специално образование в областта на икономиката. В продължение на 17 години работи в банковия сектор. В момента е счетоводител. Занимава се и с брокерство.

9. Водач на листата на Коалиция "Солидарна България" , която издига осем кандидати, е Валентин Иванов. За БТА той посочи, че е роден е в с. Кардам, обл. Добрич. Завършил е Индустриален дизайн в Русенския университет. В момента е собственик на сайта Критично.бг. Занимава се с геополитически и външнополитически анализи. Бил е ръководител на пресцентъра на БСП.

10. Водач на листата на Партия "Единение", която издига четирима кандидати, е Красимир Кондов. За БТА той каза, че е роден във Варна, но живее в Плевен. По образование е музикант, композитор и аранжор. Кондов е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" в Плевен и преподавател в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в града.

11. Водач на листата на партия "Българско национално обединение", която издига двама кандидати, е Виктория Бъчварова. За БТА тя каза, че е родена в София. Завършила е Зъботехника в Медицински университет - София. В момента следва Дентална медицина в Медицинския университет във Варна. На предишните местни избори е била в листа от същата партия. През свободното си време се занимава активно със спорт.

12. Водач на листата на Партия "Възраждане", която е от седем кандидати, е Димо Дренчев. Той е народен представител в 48-ото и 49-ото Народно събрание от 14 МИР - Перник, както и член на парламентарните комисии по бюджет и финанси, и правата на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. От 2020 г. е областен координатор на партията в Пернишка област, съобщи той за БТА.

13. Водач на листата на партия "Морал, единство, чест", която е от петима кандидати, е Росен Иванов.

14. Водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", която е от осем кандидати, е Кирил Петков. Роден е на 17 април 1980 г., народен представител в 47-ото, 48-ото, 49-ото Народно събрание, сочи справка в интернет страницата на Народното събрание. Петков е премиер на страната от декември 2021 г. до август 2022 г. Завършил е финанси в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на своя випуск, се посочва в биографичната справка, публикувана на страницата на ПП. През 2018 г. създава за българските студенти от природонаучните дисциплини Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски  и е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към университета, афилииран с Харвардския университет. Петков е с опит като предприемач и развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, както и бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

15. Водач на листата на партия "Народна партия "Истината и само истината", която е от двама кандидати, е Силвия Маркова. За БТА тя каза, че е родена в Радомир. Завършила е Югозападният университет "Неофит Рилски" със специалност "Психология". В момента работи като психолог на частна практика.

16. Водач на листата на партия "Български възход", която е от двама кандидати, е Виолета Миленова. За БТА тя съобщи, че е родена в Перник. Завършила е "Счетоводство и контрол" в УНСС - София. Има следдипломна квалификация по научна и информационна дейност, придобита в Москва. Оценител е на цели предприятия и вещо лице към Окръжен съд - Перник. В момента е финансов контрольор в Община Перник.

17. Водач на листата на коалиция "Граждански блок", която издига седем кандидати, е Александър Александров. Той е лекар по професия. Бил е народен представител в 44-ото Народно събрание. В периода ноември 2015 - февруари 2017 г. е областен управител на Перник, сочи информация публикувана във фейсбук страницата му "Кандидат за народен представител д-р. Александър Александров".

18. Водач на листата на партия "Общество за нова България", която е от двама кандидати, е Калин Крулев.

19. Водач на листата на Коалиция "Левицата!", която издига осем кандидати, е Петър Първанов. Той е областен лидер на ПП АБВ. В момента е общински съветник. Завършил е Минно-геоложкия университет в София със специалност „Геология на минералните ресурси“. Президент е на волейболен клуб „Миньор Перник”. .

20. Водач на листата на партия "Партия на зелените", която издига двама кандидати, е Людмила Велинова. Тя е родом от Перник. Завършила е висше образование със специалност "Финанси" в Нов български университет. Има дългогодишен стаж в банковата сфера и политиката. Велинова е водач на листата на партията и в Русе, посочи за БТА областният координатор на партията в крайдунавския град Християн Топалов.

21. Листата на Партия "Ние идваме" в Перник е с двама кандидати. Водач е Десислава Толинова.

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС, която е от осем кандидати, е Георг Георгиев. По информация от официалната фейсбук страница ГЕРБ - Перник, Георгиев е магистър по политология, председател на младежката организация на ГЕРБ и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бил е народен представител и заместник-министър на външните работи в третото правителство на Бойко Борисов.

23. Водач на листата на партия "Български национален съюз "Нова демокрация", която издига четирима кандидати, е Боян Расате. Той е ръководител на формацията, както и член на Испанската фаланга и Национален представител на Европейска акция за България, показва информация публикувана на личния му сайт. 

24. Водач на листата на коалиция "БСП за България", която е от осем кандидати, е Борис Цветков. Бил е депутат от БСП за България в 42-ото и 45-ото НС, както и общински съветник от партията в Столичния общински съвет, мандат 2015 – 2019 г., сочи информация публикувана на сайта на БСП.

25. Партия "Величие" регистрира листа с петима кандидати за парламентарните избори. Водач на листата е Юлиан Атанасов. За БТА той каза, че е родом от София, но в момента живее в пернишкото село Студена. Бакалавър е по "Стопанска логистика" и магистър по "Международни икономически отношения" от Университета за национално и световно стопанство в София. Има фирма в сферата на транспорта и логистиката. 

26. Водач на листата на партия "ВМРО – Българско национално движение", която издига петима кандидати, е Ивайло Шопски. Той има висше образование по "Международни отношения и финанси". През последните години участва и инициира множество благотворителни прояви. Организатор и участник във възстановки на исторически събития, чествания и годишнини. Издирва и популяризира малко известни исторически личности, събития и места. Автор на книги и собствени предавания в българския телевизионен и радио ефир. Създател на единственото по рода си пътуващо читалище "Бащино огнище". На местните избори през 2023 г. е кандидат за кмет на Община Радомир.

27. Листата на партия "Пряка демокрация" е от четирима кандидати. Водач е Адриан Савов.

28. Водач на листата на партия "Движение за права и свободи", която е от осем кандидати, е Искра Михайлова - Копарова. По данни публикувани на сайта на Европейския парламент, тя е бивш заместник-министър и министър на околната среда и водите. На изборите за Европейски парламент през 2014 става евродепутат от листата на ДПС. Член на Европейския парламент от групата на Алианса на демократите и либералите за Европа (ALDE); председател на комисията по регионално развитие (REGI).

29. Водач на листата на партия "Зелено движение", която издига седем кандидати, е Зорница Стратиева. Тя е народен представител в 47-ото Народно събрание от “Демократична България”. Членувала е в постоянните парламентарни комисии по околна среда и води и по земеделие, храни и гори.
Стратиева се занимава над 10 години с опазване на околната среда и каузите за чист въздух, вода и спазване на екологичните закони. Информацията е посочена в официалния сайт на "Демократична България".

30. Водач на листата на Партия „За Велика България“, която се състои от трима кандидати е Валери Григоров.

31. Водач на листата на партия "Български съюз за директна демокрация", издигаща двама кандидати, е Иван Манов. Той е роден в Перник. Завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. До 2006 година служи в системата на МВР. След това работи във въгледобива, а впоследствие и в дейности, свързани с разработването на биомаса и брикети за производство на възобновяема енергия. Ръководил е голяма транспортна фирма с тежка техника и механизация, посочват от партията.

32. Водач на листата на коалиция "Неутрална България", която издига трима кандидати, е Станислав Асенов.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили. 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:14 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация