Парламентарни избори - кандидатски листи – водачи – Видин

site.btaКои са водачите на листи в 05 МИР Видин

Кои са водачите на листи в 05 МИР Видин
Кои са водачите на листи в 05 МИР Видин
Снимка: БТА, Архив

За предстоящите парламентарни избори в 05 МИР Видин са се регистрирали 31 партии и коалиции, се съобщава на сайта на Районната избирателна комисия (РИК). Общо 148 кандидати за народни представители ще се борят за четирите депутатски мандата от 05-и Многомандатен избирателен район - Видин на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Те са представители на 20 партии и 11 коалиции. 

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от осем кандидати, е Милен Милчев. Той е роден през 1980 г. Милчев каза за БТА, че е завършил Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. Магистър е по търговия и финанси от Университета за национално и световно стопанство. Той е дългогодишен национален състезател, многократен държавен и балкански шампион по самбо, носител на медали от Европейски първенства и два пъти обявяван за спортист №1 на град Видин през 1998 г. и 1999 г. Финансов директор на Община Видин в периода 2007-2011 г. и общински съветник през два мандата - 2011-2015 г. и 2015-2019 г. Собственик на земеделски бизнес в сферата на зърнопроизводството.

2. Водач на листата на Партия „Глас народен“, който е единствен кандидат, е Ивайло Цеков.

3. Водач на листата на Коалиция „Синя България“ е Вили Лилков. Роден е на 6 април 1955 г. във Видин, семеен, според биографична справка от пресцентъра на „Синя България“. Той е български учен-физик (университетски преподавател), политик (народен представител, общински съветник), автор на книги и състезател по баскетбол. Професор е в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Съучредител е на партия "Демократи за силна България" (2004). Общински съветник е четири мандата от СДС и "Синята коалиция". Заместник-председател на Столичния общински съвет. Народен представител от 25-и МИР (София) от групата на Реформаторския блок в периода 2014–2017 г.

4. Водач на листата на Коалиция „Ние гражданите“, която се състои от четирима кандидати, е Димитър Стаменов.

6. Водач на листата на Партия „Български гласъ“, която има седем кандидати, е Георги Георгиев.

7. Водач на листата на „Коалиция на розата“, която има четирима кандидати, е Тодор Янкулов. Той е роден през 1977 г. в гр. Пловдив. Янкулов каза за БТА, че средното си образование е завършил Техникум по механо- и електротехника - Видин, специалност Промишлена електроника. От 1977 г. до 2002 г. учи в Югозападен университет „Неофит Рилски“, специалност "Право", магистърска степен. От 2004 г. работи като адвокат в собствена кантора, специализирана в Процесуално представителство и защита в областта на гражданското право (облигационно, вещно, търговско, корпоративно, трудово, имотно, семейно и наследствено)

8. Водач на листата на Коалиция „Център“, която има четирима кандидати, е Валери Викентиев.

9. Водач на листата на Коалиция „Солидарна България“, която се състои от петима кандидати, е Георги Кадиев. Той е роден през 1966 г. в Бургас. Завършва Немска езикова гимназия в родния град, а висшето си образование получава в Московския държавен институт по международни отношения – магистърска степен „Международни отношения със специализация Виетнам, Лаос, Камбоджа“. Има магистратура по „Дипломатически науки и международни отношения“ в Университета Лестър, Великобритания, и магистратура по „Публична администрация“ в Kennedy School of Government, Харвард. През 1999 г. работи в Harvard Institute of International Development. От 2000-2004 г. е изпълнителен директор „Анализи Европа, Азия и Африка” и член на Борда на директорите на Internet Securities Inc. и Euromoney Holdings plc. В периода 2005–2007 г. Георги Кадиев е заместник-министър на финансите, а от 2007 до 2013 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. Депутат е в 40-ото и 42-ото Народно събрание, по информация на отдел „Справочна“ на БТА.

10. Водач на листата на Партия „Единение“, която се състои от двама кандидати, е Вихрен Иванов. Той е завършил Техникум по електротехника и Техническия университет в Русе, специализация в UC Davis – Калифорния. Застъпник е на убеждението, че агросектора и производството на храна са в основата на всяка икономическа пирамида и източник на фундаментални блага. От 20 години се занимава с овощарство. Отглежда на 400 дка череши и вишни, сертифицирани за биологично производство от 2012 г. Вихрен Иванов е съучередител и участник в браншови организации на овощарите. През последните 10 години е един от най-разпознаваемите и силни бегачи ветерани на свръхдълги разстояния. Организатор е на първия 24 часов ултрамаратон на писта в България през 2023г. - Danube 24h run в Русе, и е съучредител на Асоциацията на ултрамаратонците в България, съобщиха от партията. 

11. Водач на листата на Партия „Българско национално обединение“, която се състои от двама кандидати за народни представители, е Веселин Миков.

12. Водач на листата на Партия „Възраждане“, която се състои от седем кандидати, е Вера Александрова. Тя е родена през 1973 г. в Белоградчик и е депутат в 49-тото Народно събрание, сочи справка на сайта на парламента.

13. Водач на листата на Партия „Морал, единство, чест“, която се състои от петима кандидати, е Николай Радулов. Той e роден през 1956 г. в София. Специалист е по национална сигурност. Завършва Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност“. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия „Г. С. Раковски“ на тема „Управленска култура“. Специализира в САЩ и във Великобритания. В периода 1995-1997 е експерт по сигурността към Народното събрание, а в периода 1997 – 1999 г. заема длъжността главен секретар на МВР. От 2005 до 2009 г. е съветник по сигурността на зам.-председателя на Народното събрание. Преподавател в Нов български университет. Депутат от 46-ото Народно събрание, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

14. Водач на листата на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, която се състои от осем кандидати, е Любен Иванов. Той е роден през 1979 г. във Видин. Иванов каза за БТА, че е народен представител от областта в два поредни парламента. Той е заместник-председател на комисията по туризъм. В 48-ото Народно събрание е заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие и храни и на Временната комисия за недостига и високите цени на дървата за огрев. Областен управител на област Видин в периода януари - август 2022 г. Бил е общински съветник в Общински съвет – Видин от 2015 г. до 2021 г. Повече от 19 години е адвокат в областта на търговското право и търговската несъстоятелност. Завършва "Право“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, където придобива и допълнителна магистратура по "Право на Европейския съюз“.

15. Водач на листата на Партия „Народна партия „Истината и само истината", която се състои от трима кандидати, е Станислав Тодоров

16. Водач на листата на Партия „Български възход“, която се състои от седем кандидати, е Борислав Василев. Той е роден през 1962 г. във Видин. Василев каза за БТА, че е завършил видинската английска гимназия и Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е следовател и заместник-директор на Областната дирекция на МВР във Видин. Работи като адвокат. 

17. Водач на листата на Коалиция „Граждански блок“, която се състои от петима кандидати, е Людмил Любенов.

18. Водач на листата на Партия „Общество за нова България“, която се състои от двама кандидати, е Адиел Илиева.

19. Водач на листата на Коалиция „Левицата!“, която се състои от осем кандидати, е Михаил Миков. Той е юрист, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", председател на 42-ото Народно събрание, председател на БСП 2014-2016 г., министър на вътрешните работи (2008-2009 г.), съобщиха за БТА от местния пресцентър на коалицията.

20. Водач на листата на „Партия на Зелените“, която се състои от трима кандидати, е Анелия Асенова.

21. Водач на листата на Партия „Ние идваме“, която се състои от двама кандидати, е Лъчезар Алексиев.

22. Водач на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС, която се състои от осем кандидати, е Росица Кирова. Тя е родена на 1 януари 1970 година във Видин. Завършва гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Получава магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант на Технически университет по „Маркетинг и бизнес“, специалност "Мениджмънт. Професионалното ѝ развитие е свързано с управление в частния бизнес. Била е председател на Съвета на директорите на „Дунавски драгажен флот Видин“ АД. През 2015-та основава Гражданско обединение “Единни за Промяна”, на което е председател и до днес. От 2006 до 2015 г. е общински съветник от гражданска квота,  а през 2015 г. е  и кандидат за кмет на Видин от МК “Единни за Промяна”. Росица Кирова е избирана за народен представител от 5 МИР Видин в 45-то, 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание. Заместник-председател е на 46-я, 47-я и 49-я парламент. От 25 април 2024 г. изпълнява длъжността председател на Народното събрание до събрание до полагане на клетва на народните представители на 50-ия български парламент.
Член е на комисиите по енергетика и регионално развитие в 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание. В 48-то Народно събрание е заместник-председател на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление. Представлява българския парламент в организацията на Жените политически лидери от 2021 г. досега, както и в Генералната асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева през 2024г.
Председател на групите за приятелство с държави от три континента.

23. Водач на листата на Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от четирима кандидати, е Манол Димитров.

24. Водач на листата на Коалиция „БСП за България“, която се състои от осем кандидати, е Румен Гечев. Той е роден през 1956 г. в Червен бряг. През 1980 г. завършва политическа икономия във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (дн. Университет за национално и световно стопанство). От 1981 г. е преподавател в същия университет. Румен Гечев е депутат в 37-ото Народно събрание. От 26 януари 1995 г. до 12 февруари 1997 г. е заместник министър-председател и министър на икономическото развитие. От 8 октомври 1996 г. до 20 февруари 1997 г. е председател на Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания. Депутат от 42-ото до 46-ото Народно събрание (2013-2021), по информация на отдел "Справочна" на БТА. 

25. Водач на листата на Партия „Величие“, която се състои от четирима кандидати, е Радослав Живков. Той е роден през 1975 г. в Белоградчик. Живков каза за БТА, че е завършил средно образование в Техникума по съобщителна техника "А. С. Попов" в родния си град. Висше образование завършва в Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов, специалност "Аграрна икономика". Бил е три мандата общински съветник в Белоградчик. 

26. Водач на листата на Партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от осем кандидати, е Петър Берон. Проф. д-р Петър Берон е български учен биолог и зоолог, ръководител и участник в много експедиции и самостоятелни пътувания в повече от 80 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Нова Гвинея. В продължение на 12 години е Директор на Националния природонаучен музей към БАН. Председател на Българската федерация по спелеология. Изследвал е над 700 пещери и е откривател на нови животински видове. Участва активно в политическия живот на България. Председател е на Съюза на патриотичните сили „Защита“, съобщиха от партията.

27. Водач на листата на Партия „Пряка демокрация“, която се състои от един кандидат, е Биляна Илиева.

28. Водач на листата на Партия „Движение за права и свободи“, която се състои от осем кандидати, е Иво Цанев. Той е роден през 1971 г. в Русе. Завършил е политология и финанси. Бил е областен председател на Съюза на демократичните сили (СДС) в Русе, както и секретар на Съвета по сигурност в правителството на Иван Костов. От 5 юли 2001 г. до 27 февруари 2004 г. е депутат от 39-ото Народно събрание от парламентарната група на „Обединени демократични сили“. От 2019 г. е член на Управителния съвет на Центъра за европейска и атлантическа интеграция, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. 

29. Водач на листата на Партия „Зелено движение“, която се състои от шестима кандидати, е Милена Николова.

30. Водач на листата на Партия „За Велика България“, която се състои от двама кандидати, е Йордан Янков.

31. Водач на листата на Партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от двама кандидати, е Даниел Божилов.

32. Водач на листата на Коалиция „Неутрална България“, която се състои от четирима кандидати, е Станислав Василев.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:45 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация