Парламентарни избори - кандидатски листи - водачи - Велико Търново

site.btaКои са водачите на листи в 04 МИР - Велико Търново

Кои са водачите на листи в 04 МИР - Велико Търново
Кои са водачите на листи в 04 МИР - Велико Търново
Снимка: БТА/архив

Във Великотърновския четвърти многомандатен район са регистрирани 31 партии и коалиции за предстоящите извънредни парламентарни избори. Общо 270 са кандидатите за народни представители от избирателния район, които ще се борят за 8 мандата в 50-ия парламент. Девет са пълните листи с по 16 кандидати, една е с един кандидат, съобщиха за БТА от Районната избирателна комисия (РИК) Изборите ще се произведат на 9 юни 2024 г.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК: 

1. Водач на листата на „Има такъв народ“, която е от 16 кандидати, за трети път е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Той е заместник-председател на 49-то Народно събрание. Бил е депутат в 45-ия, 46-ия, 47-ия и 49-ия парламент. Завършва Биологическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2020 г. работи в Департамента по имунология на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН, съобщиха от пресцентъра на партията.

2. Водач на листата на "Глас народен“, която е от трима кандидати, е Свилен Христов. Той е завършил музикална педагогика във Великотърновския университет, китарист е и работи като осветител в Театъра на армията, посочиха за БТА от формацията. 

3. Водач на листата на коалиция „Синя България“, която е от 16 кандидати, е Мирослав Евтимов. Той е член на националното ръководство на партията, юрист, собственик на адвокатска кантора, стана известно на пресконференция днес. Евтимов е завършил политология и международни отношения със специализация „Арабистика“ във Великотърновския университет.

4. Водач на листата на коалиция "Ние гражданите“, която е от петима кандидати, е Петър Пацев. Завършил е Български език и история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, живее във Велико Търново повече от 45 години, съобщи той. Работил е в сферата на културата и образованието и e заемал различни ръководни длъжности. Бил е общински съветник във Великотърновския общински съвет, автор на пет стихосбирки.

6. Водач на листата на партия „Български гласъ“, която е от петима кандидати, е Веселин Янакиев. Той е придобил средното си образование в София, завършил е ВИФ - сегашна НСА, учител по физкултура и треньор по борба, работил е във Велико Търново, съобщи той. 

7. Водач на листата на коалиция „Коалиция на розата“ , която е от двама кандидати, е Йордан Яков. Той е роден в Горна Оряховица, магистър по транспортно строителство и стопанско управление, съобщиха от коалицията. През 2023 г. той беше кандидат за кмет на Община Горна Оряховица от партия „Българска социалдемокрация – Евролевица!“. 

8. Водач на листата на коалиция "Център“, която е от 11 кандидати, е Пенчо Касъров. Завършил е медицина в Тракийския университет в Стара Загора и магистратура - „Финанси”, в Стопанската академия в Свищов. Той е един от учредителите на „Българска земеделска партия”, която с партия “Свобода“ съставлява коалицията, съобщиха от формацията.

9. Водач на листата на коалиция „Солидарна България“, която е от седем кандидати, е Симеон Миланов. Завършил е магистратура с история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по история в Българската академия на науките, съобщиха от коалицията.

10. Водач на листата на партия„Единение“, която е с шест кандидати, е Чавдар Христанов. Той е на 49 години, родом от Плевен, съобщиха от пресцентъра на партията. Свързан е с Велико Търново по майчина линия. Работи в частния бизнес от 12 години като собственик на пекарна за хлебни изделия. Завършил е музикалната гимназия в Плевен със специалност „Кавал“. В момента е студент в Университет по хранителни технологии - град Пловдив в направление „Технолог по зърнени изделия“. Общински съветник в настоящия Общински съвет – Плевен.

11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“, в която има петима кандидати, е Стефан Какъмъков - на 59 години от Велико Търново. Завършил е средното си образование в училището за подготовка на служители на МВР в Пазарджик, и в продължение на 10 години е бил в системата на МВР. Има следдипломна квалификация по лесовъдство, а от 14 години е шофьор на линейка към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“.

12. Водач на листата на партия "Възраждане“, която е с 16 кандидати, е Станислав Стоянов. Той е водач на партията и на листата за европейските избори. Народен представител е в 48-то и 49-то Народно събрание. Завършил е висшето си образование във Велико Търново, във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с бакалавърска степен по “Приложна лингвистика с френски и испански езици“ и магистър по “Европейска интеграция”. Завършва магистратура по „Европейска публична администрация„ към Университет на Лиеж, Кралство Белгия. По професия е бизнес анализатор, съобщиха от пресцентъра на партията.

13. Водач на листата на партия "Морал, единство, чест“, която има петима кандидати за народни представители, е Теодора Личева. Тя е доктор по национална сигурност, съобщи председателят на партията Радостин Василев.

14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“, която има 16 кандидати, е Людмила Илиева. Адвокат по професия. Тя е народен представител в 48-ия и 49-ия парламент, съобщиха от пресцентъра на коалицията. Била е член на Правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Юрист по образование и адвокат от 2001 до 2022 г. През 2022 г. е назначена за Областен управител на Великотърновска област.

15. Водач на листата на партия „Народна партия истината и само истината“, която има петима кандидати, е Бахредин Салиев. Той е родом от село Майско, Община Елена. Живее със семейството си в Германия и е собственик на малка транспортна фирма, съобщиха от партията.

16. Водач на листата на партия "Български възход“, която е с шестима кандидати, е Обрешко Нечев. Той е адвокат, занимава се трудово право, осигурително право, данъчно право (в областта на местните данъци и такси), митническо право, съобщиха от пресцентъра на партията. Бил е директор на Бюрото по труда във Велико Търново.

17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“, която има девет кандидати, е Мария Карагьозова. Тя е завършила първа магистратура „Финанси“ и втора магистратура „Национална сигурност“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, съобщиха от коалицията. Учредител и председател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС) седем поредни мандата. Участва в законодателния процес като представител на гражданското общество. Управлява над 40 проекта по теми, свързани с превенция на трансграничната престъпност, корупцията, миграцията и криминалното посегателство върху културното наследство. 

18. Водач на листата на партия „Общество за нова България“, която е от петима кандидати, е Мирослав Иполитов. Той  е на 46 години, от Горна Оряховица. Завършил е Стопанската академия в Свищов с две магистратури в специалностите „Финанси, застраховане и социално дело“ и „Индустриален мениджмънт“. Работи в сферата на търговията.

19. Водач на листата на коалиция „Левицата“, която е от 15 кандидати, е Татяна Дончева, председател на политическа партия “Движение 21“, една от партиите, съставляващи коалицията. Работила е като прокурор, а от 1992 година е адвокат. Била е народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Завършила е средно образование в Националната математическа гимназия, а висше в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, се посочва на сайта на партия „Движение 21“.

20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“, която е от четирима кандидати, е Йордан Богданов. Той е на 51 години, родом от Горна Оряховица. Притежава магистратура със специалност „Икономическа география“ от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, завършил е две магистратури – „Публична администрация“ и „Финанси и счетоводство“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работи като счетоводител, съобщиха от партията.

21. Водач на листата на коалиция „Ние идваме“, която е от двама кандидати, е Светлозар Киров. Той е адвокат по професия, съобщиха от формацията.

22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ - СДС, която е от 16 кандидати, е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който я оглавява за шести път. Той е магистър по медицина и по обществено здраве, по здравен мениджмънт, и финанси, съобщиха от пресцентъра на партията. От 2004 г. до 2006 г. е лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София. От 2006 г. до 2011 г. е завеждащ Учебна дейност на Катедрата по хирургия в Медицински университет – София. През 2013 г. става изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска” в София. Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Проф. Костадин Ангелов е водач и на листата на коалицията за Варненския избирателен район.

23. Водач на листата на партия „Български национален съюз“Нова демокрация“, която има осем кандидати, е Димитър Димитров. Той е на 72 години, родом е от село Бутово, Павликенско. Бил е работник в секторите на строителството и земеделието. Водач на листата на формацията за парламентарния вот е за четвърти пореден път.

24. Водач на листата на коалиция „БСП за България“, която е от 16 кандидати, е заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров. Той е бил народен представител в седем парламента, съобщиха от пресцентъра на партията. Роден е в Бургас през 1971 г. Завършил е специалностите „Български език и история“ и „Финанси“ във Великотърновския университет. Има магистратура „Национална сигурност” от Военната академия ”Г.С.Раковски”. Той е първи и в листата на коалицията за Хасковския избирателен район.

25. Водач на листата на партия „Величие“, която има осем кандидати, е Павлин Петров. Той е роден през 1967 г. във Велико Търново. Завършил е Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в Свищов със степен Магистър по „Счетоводство и контрол, съобщиха от пресцентъра на партията. Бил е регионален мениджър в няколко търговски банки. От 2023 г. е финансов директор на строителна компания в региона.

26. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“, която е с 16 кандидати, е доц. д-р Милен Михов. Той е зам.-председател на ВМРО, председател на Областния комитет на партията във Велико Търново и народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. По професия е университетски преподавател по българска история. Специалист по история на македонския въпрос. Активен член е на великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“.

27. Водач на листата на партия "Пряка демокрация", която има трима кандидати, е Димитър Дончев.

28. Водач на листата на партия "Движение за права и свободи", която има 16 кандидати, е Йордан Цонев. Той е дългогодишен народен представител, заместник-председател на ДПС, заместник-председател на парламентарната група на партията в 49-о народно събрание, икономист по образование, съобщиха от пресцентъра на партията.

29. Водач на листата на партия “Зелено движение“, която има 16 кандидати, е Пенчо Пандъков. Той е еколог, хидробиолог, граждански активист, живеещ във великотърновското село Никюп, съобщиха от пресцентъра на партията.

30. Водач на листата на партия "За Велика България“ е Калоян Цанков. Той е единствен кандидат в листата. 

31. Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“, която има петима кандидати, е Арлин Антонов.Той е завършил ВНВАУ Шумен, Военна академия Г. С. Раковски. Има следдипломна квалификация по международен туризъм в УНСС. Бил е началник на Районното полицейско управление - Панагюрище, директор на Областна дирекция на полицията в Пазарджик. Бивш командир на отряда за борба с тероризма, бивш директор на Национална служба "Сигурност". 

32. Водач на листата на коалиция „Неутрална България“, която има седем кандидати, е Владимир Христов. Той е председател на БКП, една от партиите в състава на коалицията, икономист и социолог по образование, съобщиха от ръководството на коалицията.

 

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

 

/ЕП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:55 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация