Вирусът, който променя начина, по който светът гледа на киберсигурността

site.btaПреди 24 години в световната мрежа е пуснат най-бързо разпространяващият се за времето си компютърен вирус „ILOVEYOU”

Преди 24 години в световната мрежа е пуснат най-бързо разпространяващият се за времето си компютърен вирус „ILOVEYOU”
Преди 24 години в световната мрежа е пуснат най-бързо разпространяващият се за времето си компютърен вирус „ILOVEYOU”
Илюстрация: Canva

На 4 май 2000 г. в интернет пространството е пуснат компютърният вирус „ILOVEYOU” (от анг. обичам те), който се разпространява по електронната поща под формата на файл, имитиращ любовно писмо. Създател на вируса е филипинецът Онел де Гузман, тогава 23-годишен студент. Компютърният вирус атакува операционната система и започва систематично да пренаписва и замества текстовите и програмните файлове. След като писмото се отвори, мейлът се разпраща автоматично до всички контакти и електрона поща на „заразения”. Заради социалния елемент в името и разпространението му по имейл на глобално ниво, вирусът засяга около 10% от компютрите по света. Финансовите щети, които нанася струват около 10 билиона щатски долара.

В емисията „Международна информация” на БТА четем за събитието: 

Опасен компютърен вирус плъзна по електронната поща

Вашингтон, 4 май 2000 г. /БТА/ Опасен компютърен вирус плъзна днес из световната мрежа и зарази хиляди компютри в Европа, Азия и Америка, предадоха осведомителните агенции.

Вирусът „ILOVEYOU” (Обичам те) се разпространява чрез електронната поща. Той атакува системата Уиндоуз и започва систематично да унищожава текстовите и програмните й файлове.

Ако видите в електронната си поща послание с тема „ILOVEYOU” незабавно изтрийте писмото. Не отваряйте прикачен файл с надпис „LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs”, предупреждават специалистите.

Тази сутрин вирусът светкавично се разпространи из Европа, като най-силно пострадаха Великобритания, Швейцария и Германия. Компютърен срив парализира работата на главния център за обработка на данни в британския парламент. Частично пострадаха редица юридически фирми в лондонското Сити и компанията Би Би Си. Вестници и информационни компании в Испания също бяха засегнати от вируса.

Заразата достигна Съединените щати и проникна дори в Конгреса на САЩ. Информационните канали Си Ен Би Си и Ен Би Си бяха принудени временно да прекъснат достъпа до сървърите си.

„ILOVEYOU” е сходен на вируса „Melissa”, който миналата година зарази милиони сървъри на електронната поща, посочва експерт от правителствения център в Питсбърг, САЩ, който координира сигурността на компютърните мрежи.

Според компанията за антивирусни програми Тренд Микро досега в света са заразени около 544 000 компютъра, от които над 412 000 в Северна Америка, 111 000 в Европа, 16 000 в Южна Америка, 9000 в Азия и 4000 в Австралия.

***

Вирусът „ILOVEYOU”, засегнал десетки милиони компютри по света, вероятно е тръгнал от Филипините

Ню Йорк, Лондон, Манила, Уелингтън, 5 май 2000 г. /БТА/ Опасният компютърен вирус „ILOVEYOU”, който само за един ден засегна десетки милиони компютри по целия свят и причини загуби в световния бизнес за над 1 милиард английски лири, вероятно е тръгнал от Филипините, предадоха световните осведомителни агенции.

Предполага се, че най-бързоразпространяващият се вирус, регистриран досега, е пуснат от хакер от Манила, известен като Барок, пише Сън.  Агенти от ФБР смятат, че хакерът, вероятно е тийнейджър, тъй като вирусът съдържа кодираната фраза „Мразя да ходя на училище”. Вирусът е тръгнал от електронните адреси spyder@super.net.ph и mailme@super.net.ph на филипинския Интернет пръвайдър Супернет. Услугите на Супернет се заплащат предварително и затова е невъзможно собственикът на двата адреса да бъде проследен. Възможно е хакер, живеещ където и да е по света, да е ползвал двата адреса.

Вирусът „ILOVEYOU” използва майкрософтския програмен език Вижуъл Бейсик. Предполага се, че създателят на вируса е решил да атакува софтуера на „Майкрософт” поради голямата му популярност и широкото му приложение. Компютърни експерти обаче отбелязват, че слабостите на майкрософтския софтуер също са сред факторите, мотивирали хакера, наречен Убиецът от Манила, да атакува именно него. (…)

Освен сривовете в електронни пощи на компютърните мрежи, вирусът атакува и някои от най-популярните нови Интернет „забавления”, унищожавайки дигитални снимки и МРЗ музикални файлове.

Само за ден „ILOVEYOU” успя да „мутира” до четири нови разновидности също предавани под формата на електронни писма. Едната изпраща послание с тема „fwd: Joke” и прикачен файл с надпис „Very Funny.vbs”. (…) „Регистрирахме четири нови вариации на вируса, които се разпространяват заплашително бързо. Очакваме броят на вариациите да нарасне в близките дни”, обявиха от „Сентръл Къменд инк.”, компания, специализирана в разработването на антивирусни програми. (…)

***

„Златната седмица” спаси Япония от новия компютърен вирус. В САЩ са засегнати e-mail системите на 4 служби за сигурност

Токио/Вашингтон, 6 май 2000 г. /БТА/ Епидемията от компютърния вирус „ILOVEYOU”, който само за един ден порази около 45 милиона ползватели на електронна поща, макар да тръгна от Азия, почти не е засегнал Япония. И това не се дължи на някаква уникална система за защита, а на т.нар. Златна седмица – поредица от официални празници, благодарение на които японците по това време на годината имат нещо като миниваканция. (…)

Във Вашингтон говорителят на Пентагона Кенет Бейкън съобщи, че бързомутиращият вирус е проникнал в e-mail системите на 4 служби за сигурност, които отказа да назове. Бейкън добави, че пораженията не са големи. (…)

***

Компютърният вирус „ILOVEYOU” може би е бил създаден от жена

Манила, 8 май 2000 г. /БТА/ Следователите във Филипините издирват млада жена, за която се предполага, че е може би отговорна за епидемията от компютърния вирус „ILOVEYOU”, която се разрази миналата седмица, предаде Ройтерс. Властите във Филипините заявиха, че работят в тясно сътрудничество със САЩ при проследяването на следите на хакера. (…)
***
Филипински следователи влязоха в дома на заподозряната в разпространението на вируса „ILOVEYOU”

Манила, 8 май 2000 г. /БТА/ Филипински следователи влязоха в апартамента на жената, заподозряна в създаването на компютърния вирус „ILOVEYOU”, предаде АП. Те получиха разрешение от съда да проникнат в жилището в квартала Пандакан в Манила, но отказаха да коментират преди да са приключили с обиска. (…)

Подозира се, че вирусът „ILOVEYOU”, който засегна 45 милиона компютри по света, е създаден от 23-годишна студентка от Филипините.  Това е най-бързо разпространяващият се известен
досега вирус. (…)

***

Известни са имената на заподозрените в създаването на вируса „ILOVEYOU”

Манила, 8 май 2000 г. /БТА/ Филипинските власти задържаха 27-годишния Реомел Рамонес по подозрения в създаването на компютърния вирус „ILOVEYOU”, предаде Ройтерс. 23-годишната Ирене де Гузман, която е приятелка на Рамонес и живеела с него в двустайния му апартамент, не е задържана, тъй като по време на обиска е била на работа. Чрез свой правен съветник жената е изпратила съобщение, с което уведомява, че ще се предаде на властите по-късно на 8 или на 9 май, обяви директорът на Националното бюро за разследване. Рамонес и приятелката му са банкови служители. (…)

Разрешенията за обиск са издадени от съдия в Манила, който смята, че има основания да се вярва, че оборудването в къщата, включващо вероятно компютри, телефони и друг хардуеър е използвано в нарушение на Закона за регулиране на достъпа до съоръжения.  С този закон се регулира използването на кодове, номера на сметки и пароли, осигуряващи достъп до различни съоръжения. Максималното наказание за нарушаването му е 20 години затвор.

***

Освободиха филипинеца, заподозрян в създаването на вируса „ILOVEYOU”

Манила, 9 май 2000 г. /БТА/ Филипински прокурори наредиха освобождаването на един от главните заподозрени в създаването на компютърния вирус „ILOVEYOU”, но заявиха, че все пак ще потърсят отговорност от него, предаде Ройтерс. Арестуваният вчера Реонел Рамонес ще трябва да се яви пред съд на 19 май, за да отговаря за нарушаването на закон, регламентиращ достъпа до комуникационни средства.

Рамонес беше задържан след обиск в апартамента, в който той живее с приятелката си. Според Националното бюро за разследване на Филипините Рамонес и приятелката му са заподозрени в създаването на вируса.

***

Срещу единия от заподозрените в разпространението на „любовния вирус” ще бъдат повдигнати криминални обвинения

Манила, 14 юни 2000 г. /БТА/ От филипинското Национално бюро за разследвания ще повдигнат криминални обвинения срещу единия от заподозрените в разпространяването на компютърния вирус „ILOVEYOU”, който причини в световен мащаб щети в размер на 7 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Срещу заподозрения ще бъдат повдигнати обвинения за измама с кредитни карти и незаконно използване на лични идентифициращи номера по закона, регулиращ достъпа до съоръженията. Това се налага тъй като във Филипините няма закон за киберпрестъпленията. На 14 юни президентът Естрада подписа новия закон за електронната търговия, но той не може да бъде приложен със задна дата.

От Националното бюро за разследвания обявиха, че вероятно ще внесат обвиненията на 15 юни.  Предполага се, че обвиненията ще бъдат повдигнати срещу 23-годишния студент Онел де Гузман и той ще бъде единствения заподозрян, срещу когото ще бъдат повдигнати криминални обвинения.  Ако той бъде признат за виновен, присъдата може да бъде максимум 20 години затвор. Срещу заподозрения ще бъдат повдигнати и обвинения в злонамереност при действията.

Адвокатът на Гузман твърди, че клиeнтът му, който е недипломиран студент по компютърни науки, може и да е разпространил вируса, не е искал да причини зло.

Миналата седмица бяха оттеглени обвиненията срещу първоначалния заподозрян по случая – Реонел Рамонес, който е приятел на сестрата на Гузман.

/КД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:45 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация