site.btaПреди 20 години десет държави се присъединяват към Европейския съюз

Преди 20 години десет държави се присъединяват към Европейския съюз
Преди 20 години десет държави се присъединяват към Европейския съюз
Цитау, Германия (1 май 2004) Герхард Шрьодер, германски канцлер (втори отдясно), Владимир Шпидла, чешки премиер (вляво), Лешек Милер, полски премиер (вторият отляво), и Гюнтер Ферхойген, еврокомисарят по разширяването на Европейския съюз, по време на честванията на разширяването на ЕС в Цитау, Германия. Цитау е разположен на границата, където се срещат Германия, Полша и Чехия. Снимка: АП

На 1 май 2004 г. се осъществява най-голямото разширяване на Европейския съюз с приемането на Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения. 

На 28 април 2004 г. във Варшава започва Европейска икономическа среща на високо равнище с участието на представители на 45 страни, посветена на бъдещето на Европа след историческото разширяване на Европейския съюз с десет нови страни. Съветът на Европа приветства разширяването на Европейския съюз на 1 май и го смята за добра новина за 800 милиона европейци, се казва в разпространено комюнике на организацията. 

В емисиите на БТА четем за присъединяването на десетте държави:

Как ще действат институциите на разширения Европейски съюз?

Брюксел, 28 април 2004 г. /ДПА/ Десетте страни, които на 1 май ще станат членки на Европейския съюз, вече са добре запознати с  неговите институции, включително със срещите на високо и на министерско равнище. А 15-те сегашни членки вече свикнаха с новите колеги, с които редовно заседаваха през последната година. (…)

***

Във Варшава бе открит Европейският икономически форум

Варшава, 28 април 2004 г. /БТА/ Във Варшава бе открита Европейската икономическа среща на високо равнище с участието на лидери на 45 страни, сред които 20 президенти и министър-председатели, предаде агенция Франс прес.

България ще бъде представлявана от президента Георги Първанов, който ще пристигне в полската столица по-късно днес. Следобед той ще участва в пленарна дискусия, посветена на облика на новия Европейски съюз и ще разговаря с албанския президент Алфред Моисиу. Утре българският президент ще има среща с полския президент Александър Квашневски.

Основна тема на срещата е бъдещето на Стария континент след историческото разширяване на Европейския съюз с десет нови страни на 1 май.

Срещата във Варшава се организира от Световния икономически форум в Давос.

***

Съветът на Европа приветства разширяването на ЕС
Страсбург, 29 април 2004 г. /БТА/ Съветът на Европа приветства разширяването на ЕС на 1 май и го смята за добра новина за 800 милиона европейци, се казва в разпространено днес комюнике на СЕ, цитирано от осведомителните агенции.

Същевременно в документа се предупреждава за опасността от появата на нови „граници на бедността” между разширения Европейски съюз и останалата част от континента. Разширяването е най-важното събитие в историята на нашия континент. Но не бива да забравяме, че понятието „Европа” е значително по-широко от понятието „Евросъюз”, че повече от 20 европейски държави остават извън ЕС, се посочва в комюникето, подписано от генералния секретар на СЕ Валтер Швимер и от председателя на Парламентарната асамблея на организацията (ПАСЕ) Петер Шидер. Именно затова Съветът на Европа не бива да допусне появата на нова „граница на бедността” в Европа, се подчертава в документа.

***

Новите европейци започват от днес да празнуват влизането си в съюза

Прага, 30 април 2004 г. /АФП/ Новите европейци започват да празнуват от днес влизането си  в Европейския съюз, което ще бъде отбелязано в полунощ с  множество концерти, фойерверки и речи в чест на обединяването на  континента. За да може разширяването да започне едновременно в целия ЕС,  който се разпростира в три часови пояса, ирландското  председателство на съюза реши да се празнува в полунощ римско време (22:00 ч. по Гринуич), което е преобладаващото време в  по-голямата част от европейските страни. От този момент нататък 75 милиона жители на Полша, Унгария,  Чешката република, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония,  Малта и Кипър ще станат граждани на Европейски съюз, наброяващ  25 страни членки. (…)

***

Европа празнува разширяването на ЕС

Будапеща/Прага/Берлин, 1 май 2004 г. /БТА/ С фойерверки, концерти и пищни церемонии Европа отбеляза присъединяването на 10 нови държави към Европейския съюз, предадоха осведомителните агенции. 

Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър се присъединиха официално към европейската организация в полунощ централноевропейско време (1:00 часа българско).

Стотици хиляди излязоха по улиците и площадите на новите членки, за да отпразнуват края на разделението на европейския континент.

В Унгария премиерът Петер Медеши задвижи точно в полунощ огромно „колело на времето”, монтирано на Площада на героите в Будапеща. По този начин бе отбелязан символично новия статут на страната като членка на Евросъюза.

Със задвижването на тежащото шейсет тона съоръжение с диаметър от 8 метра бе дадено началото на празненствата по случай разширяването на ЕС. В днешната празнична програма са включени множество концерти, факелни шествия, кулинарни фестивали и маскарад.

Точно полунощ местно време в нощното небе на Варшава бе издигнато знамето на Европейския съюз. На церемонията присъстваха президентът Александър Квашневски, маршалът на Сейма Юзеф Олекси и множество други полски политици. Квашневски призова разширения Европейски съюз да не прокарва нови разделителни линии на континента. Нека помним, че трябва да оставим вратите на Евросъюза отворени, изтъкна той.

Европейският флаг бе издигнат и пред сградата на словашкото президентство.

Малтийците отпразнува тържествения момент с пищни фойерверки. Картини от цяла Европа бяха прожектирани на стените на разположения в средата на пристанището на Ла Валета форт.

Пренебрегвайки проливния дъжд, хиляди словенци излязоха по улиците, за да празнуват. В полунощ пъстри фойерверки осветиха небето над столицата Любляна и други градове. Словенският президент Янез Дърновшек заяви, че страната му иска да даде своя принос за приемането и на други държави в европейската организация. Председателят на Европейската комисия Романо Проди обяви в град Нова Горица, на границата с Италия, че вратите на ЕС ще останат отворени и след 1 май. 

Петнайсет години след „нежната революция” чехите също празнуваха бурно приемането на страната им в ЕС, отдавайки почит преди всичко на бившия президент Вацлав Хавел заради заслугите му за членството на Прага. Аз съм много щастлив, тъй като посветихме много усилия на присъединяването ни, заяви премиерът Владимир Шпидла.

Германският външен министър Йошка Фишер и полският му колега Влоджимеж Чимошевич се ръкуваха в полунощ на мост над река Одер, разделяща двете страни. Това е исторически момент, когато нашите две държави, които са враждували толкова много пъти и толкова дълго, могат да си стиснат ръцете, заяви видимо развълнуваният Фишер, докато в небето над главите на двамата министри разцъфваха фойерверки.

Край Бранденбургската врата в Берлин стотици германци взеха участие във фестивал на открито по случай разширяването. Недалеч от тях в сградата на Националния театър детски хор развълнува присъстващите на организирания от ЕС галаконцерт с проникновено изпълнение на „Одата на радостта”.

Заради часовата разлика прибалтийските републики и гръцката част на Кипър започнаха празненствата един час преди разширяването официално да влезе в сила. В кипърската столица Никозия още в 23 часа централноевропейско време под звуците на химна на ЕС бе издигнато знамето на европейската организация. Церемонията бе последвана от голям рок-концерт.

Десетки хиляди празнуваха в Литва, Латвия и Естония. Отдавна чакахме това, заяви в Рига президентката Вайра Вике-Фрейберга. В столиците на трите държави имаше концерти на открито с участието на местни музиканти.

В Литва хората бяха призовани чрез изгасяне и включване на възможно най-много източници на светлина да превърнат страната си в „най-светлата точка на Европа”. РББ

***

Джордж Буш приветства разширяването на ЕС с десет нови страни

Вашингтон, 3 май 2004 г. /БТА/ Приветствам Европейския съюз за това, че прие за членове десет нови страни от Централна Европа и Средиземноморието, заяви американският президент Джордж Буш. Това разширяване ще донесе възможности и надежди на милиони европейци. Заедно с влизането на нови членки в НАТО, разширяването на ЕС продължава обединяването на новите и утвърдените демокрации в Европа и помага за създаване на единна, свободна и мирна Европа, са казва в изявлението на американския президент, публикувано в сайта на Белия дом. Приветстваме перспективата за по-нататъшно разширяване на ЕС със страни, които отговарят на изискванията за членство, включително Румъния и България, и подкрепяме стремежите на Турция към Европейския съюз. (…)

България също се присъединява към честванията по случай присъединяването на новите десет държави в Европейския съюз.

И България ще се включи в инициативата за символично разтваряне на чадъри по повод разширяването на Европейския съюз

София, 27 април 2004 г. /БТА/ Със символично разтваряне на чадъра си на 1 май в 12 часа средноевропейско време всеки жител на стария континент може да поздрави разширяването на Европейския съюз с 10 нови страни от Централна и Източна Европа. Това съобщава в последния си брой списанието на БТА „Паралели”, което пое инициативата за България.

Предложението идва от германския художник Михаел Вернер, разпратил електронни послания във всички посоки на Европа. Според Вернер с разтварянето на чадърите ще се получи най-голямото произведение на изкуството в Европа. Очаква се да се разтворят 10 000 чадъра на площ от 10 000 000 квадратни километра.

БТА подкрепи авангардната европейска акция, наред с участници от Полша, Лихтенщайн, Люксембург, Ирландия, Германия, Македония, Чехия, Холандия. „Паралели” и екипът от евросайта на БТА „България - Европейски съюз” канят всички, които имат интерес към общото европейско бъдеще на 1 май 2004 г. в 13 ч. (което е 12:00 ч. средноевропейско време) в градинката пред „Кристал”.

Живеещите извън столицата могат да отворят своя чадър по същото време на открито в своя град или село. Списание „Паралели” ще публикува снимка от подобни акции на страниците си, а евросайтът на БТА ще пусне в интернет подробна информация.

/КД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:21 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация