Три седмици преди изборите за Европейски парламент

site.btaПредставители на пет унгарски партии и коалиции ще влязат в следващия Европарламент, прогнозират социолози в Будапеща

Представители на пет унгарски партии и коалиции ще влязат в следващия Европарламент, прогнозират социолози в Будапеща
Представители на пет унгарски партии и коалиции ще влязат в следващия Европарламент, прогнозират социолози в Будапеща
Виктор Орбан на конференцията на консерваторите в Брюксел на 17 април тази година Снимка: AP Photo/Virginia Mayo

Представители на пет унгарски партии и коалиции измежду 11-те, регистрирани за изборите на 9 юни, ще влязат в следващия Европейски парламент. Това е прогнозата на социологическа агенция Незьопонт въз основа на проучване на общественото мнение от началото на месец май. Резултатите бяха цитирани от унгарски медии.

Месец преди изборите за Европейски парламент (ЕП) листата на управляващата партия ФИДЕС-Християндемократи (KDNP) привлича най-голяма подкрепа сред избирателите - 48 на сто, сочат данните на Незьопонт. Евродепутатът Тамаш Дойч е водач на листата.

Агенцията е използвала метода на телефонно интервю сред 1000 души в периода 29 април-2 май. Резултатите сочат, че партия ТИСА (Партия Уважение и свобода - Tisztelet és Szabadság Párt – TISZA), възродена от Петер Мадяр, доскорошен съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, се оформя като водеща опозиционна сила. За листата на ТИСА, водена от Мадяр,  биха гласували 21 на сто от избирателите. Мадяр успя да мобилизира толкова силна подкрепа само за броени месеци, като уличи управлението на управляващата ФИДЕС на премиера Виктор Орбан в корупция и обеща да я пребори и „да върне Унгария” в Европа. Мадяр използва запис на разговор с бившата си съпруга Юдит Варга, която е и бивш министър на правосъдието в кабинета на Орбан, за да уличи управляващите в корупция и така разпали недоволството на избирателите, които се стичат на масови протести. След като се регистрира за изборите в средата на април, Мадяр и партия ТИСА вече се очертават като втора сила в сондажите за евроизборите, което се смята от наблюдатели за тест за възможностите на бившия съюзник на Орбан в националната политика.

Демократична коалиция – Унгарска социалистическа партия – Диалог – Партия на зелените (DK) може да разчита на подкрепата на 12 на сто от избирателите, сочи прогнозата на Незьопонт. Водач на листата на Демократична коалиция е евродепутатът Клара Добрев. Родената в София Добрев, чийто баща е българин, е ветеран на унгарската и на европейската политическа сцена. Тя е евродепутат от 2019 г. в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в настоящия ЕП, била е заместник председател на Европейския парламент. Добрев е доктор по право, влиза в политиката в края на 90-те години. През 2001 – 2002 г. ръководи предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария в периода 2002 – 2004 г. От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от ЕС към унгарското правителство. Пpез 2004 г., след избирането на съпруга ѝ Ференц Дюрчан за министър-председател на Унгария (2004 до 2009 г.), подава оставка от този пост. 

Според анкетата 7 на сто от избирателите ще подкрепят листата на Унгарската партия на двуопашатото куче (Magyar Kétfarkú Kutya Párt – MKKP), водена от Ле Мариета. Партията, изградена на основите на организация на артисти с вкус към сатирата, е критик на управляващата ФИДЕС. На предишните евроизбори тя успя да привлече подкрепата на 2,6 на сто от избирателите и нямаше представители в ЕП. Движение „Наша родина” се очаква да получи гласовете на 5 на сто от избирателите според социологическото проучване на Незьопонт. На предишните избори за ЕП националистическата формация, основана през 2018 г. от бивши членове и привърженици на Йоббик, е получила подкрепата на 3,2 на сто от избирателите, сочат официалните резултати от вота за ЕП за мандата 2019-2024 г.

Националистите от Йоббик и партия Моментум (Momentum)  могат да разчитат едва на един процент подкрепа за настоящия евровот, прогнозира Незьопонт. Йоббик имаше един евродепутат в ЕП в последния състав на ЕП, а Моментум – двама, които бяха част от групата „Обнови Европа”. Анкетата на Незьопонт дава три на сто подкрепа сега за партия 2RK на Вона Габор, което е под прага от пет на сто за класиране за състава на бъдещия Европарламент. Според социолозите от агенцията подкрепата за ФИДЕС се запазва, за сравнение през 2019 г. партията на Орбан е получила подкрепата на 52 на сто от избирателите в изборите за ЕП. Структурата на подкретата за опозицията се променя, основно заради намесата на ТИСА в изборния процес. Партията на Мадяр отнема от гласовете на опозиционното настроените спрямо Орбан партийни избиратели, отбелязват от Незьопонт.

ФИДЕС и унгарските християндемократи имаха тринадесет депутати в Европейския парламент досега. Партията на Орбан бе част от политическото семейство на Европейската народна партия, но членството й бе замразено през 2019 г. с мотива за отстъпление на партията от демократичните ценности. „Не можем да правим компромиси с демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите, академичната свобода или правата на малцинствата. Антиевропейската риторика е неприемлива”, се посочваше в решението на ЕНП за замразяване на членството на унгарската управляваща партия от 2019 година. 

Макар решението да бе взето в навечерието на предходните евроизбори, евродепутатите на ФИДЕС бяха част от групата на ЕНП в ЕП до 2021 г., когато управляващата партия в Унгария взе решение да напусне ЕНП.  

Към коя група в бъдещия ЕП ще се присъединят депутатите на ФИДЕС все още е неясно. В предишния мандат унгарските евродепутати от ФИДЕС станаха независими, след като напуснаха групата на ЕНП. Орбан се надява в бъдещия състав на ЕП избраниците на партията му да са в групата на Европейските консерватори и реформисти редом с представителите на партията на италианската премиерка Джорджа Мелони и на полската партия „Право и справедливост”, съобщи „Политико”.

Унгария поема ротационното председателство на ЕС от началото на месец юли, малко преди конституирането на бъдещия Европейски парламент. В средата на април Орбан призова за промяна в ръководството на ЕС и остро критикува за пореден път политиката на общността по отношение на миграцията и на Украйна. Смисълът на тези европейски избори е промяна в ръководството, каза Орбан на международна конференция на консерватори в Брюксел. Ако едно ръководство не се справя добре, трябва да бъде сменено, просто е, каза той, цитиран от Асошиейтед прес. Орбан, който сам се определя като „нелиберален демократ”, каза на конференцията, че според него свободата в Европа е в опасност. Независимо дали го наричаме комунизъм или не, ние сме на прага на потисничество в Европа, добави той. Виктор Орбан е критик и на политиката на ЕС към Москва, той отказва да прекъсне дългогодишните икономически отношения на страната си с Русия на фона на войната в Украйна. Това не е война на унгарците, казва Орбан. Темата за войната и мира се очертава водеща в политическите послания на ФИДЕС преди изборите на 9 юни. 

Според Орбан Украйна не бива никога да бъде приемана в ЕС и НАТО.

Орбан, критикуван за авторитарната си позиция, е лидерът на ЕС, който е най-благосклонен към Русия и е склонен да се сближава повече с Пекин и Москва, дори с цената на подкопаване на единството на ЕС и НАТО, се посочва в публикация на Европейски нюзрум. 

Европейската комисия спря за известно време достъпа на Будапеща до милиарди от европейските фондове заради недостатъци в унгарското законодателство. Деблокирането им в началото на годината предизвика Европейския парламент да приеме резолюция, свързана с Унгария и призоваваща правителствата на останалите 26 държави от ЕС да използват член от договорите на Европейския съюз, "за да предприемат действия и да определят дали Унгария е извършила сериозни и постоянни нарушения на ценностите на ЕС". След това ЕП обяви, че ще съди Европейската комисия заради деблокираните 10 млрд. евро за Унгария и предупреди Европейската комисия да очаква вот на недоверие по същия повод.

Междувременно преди дни Виктор Орбан посрещна китайския лидер Си Цзинпин, който посети Будапеща в рамките на европейската си обиколка. На фона на сключване на споразумения за насърчаване на икономическите връзки, китайският лидер Си призова Унгария, която поема ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината, да "играе по-голяма роля в ЕС и да даде тласък за ново и по-голямо развитие на отношенията между Китай и ЕС".

За някои от избирателите в Унгария изборите на 9 юни ще бъдат „3 в 1“. Според Закона за националностите всяка от регистрираните националности в Унгария, които са 13 на брой – сред тях и българите, ще избира свои управителни органи, припомня БТА. Избират се местно, областно и републиканско самоуправление. През следващите пет години тези органи ще работят за утвърждаване на българското образование и култура, за съхраняването на общността. 

На изборите на 9 юни за български национални самоуправления гражданите от българската общност в Унгария могат да гласуват за кандидатите на Дружеството на българите в Унгария и да изберат седем представители в Столичното българско самоуправление и 15 представители в българското Републиканско самоуправление. Това обясни за БТА Владимир Калицов, председател на българското Столично самоуправление в Будапеща. Той е част от българската общност в Унгария, наброяваща около 6600 души според данните от последното преброяване на населението в страната от 2021 г.

Представителите й ще могат да гласуват на предстоящите избори за местни самоуправления в 23-те квартала на Будапеща, в околностите на Будапеща на 5 места като например в град Халастелек Сентедре и още на 7 места в провинцията. В столицата и в провинцията на малцинствата се гледа по различен начин, посочи Калицов. Според него в малките градове хората често се въздържат да заявят принадлежността си към малцинствата. Той даде пример с гр. Дьор в северозападната част на страната, който е малък град. Сега много българи работят в предприятието на "Ауди" там и заявяващите се като българи са много повече, отколкото преди десет години.

Калицов, който е роден в Унгария, е израснал с чувството на принадлежност и ангажираност с дейността на българската общност в Унгария. Баща му е българин и 31 години е бил секретар на Дружеството на българите в Унгария и директор на Българския културен дом. Аз израснах в този дом, живях в него повече от 40 години, каза Владимир Калицов. Повече от две десетилетия е член на управителния съвет на дружеството и 18 години е бил негов изпълнителен директор.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:25 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация