ОБЗОР

site.btaНападението срещу премиера Роберт Фицо насочва медийното внимание към словашката политика три седмици преди изборите за Европейски парламент

Нападението срещу премиера Роберт Фицо насочва медийното внимание към словашката политика три седмици преди изборите за Европейски парламент
Нападението срещу премиера Роберт Фицо насочва медийното внимание към словашката политика три седмици преди изборите за Европейски парламент
Словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: АП/ Denes Erdos

Световни медии обръщат внимание на политическия профил и ключови изказвания на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян днес, три седмици преди изборите за Европейски парламент. Причината за нападението срещу Фицо, което словашките власти окачествиха като опит за убийство, все още не е известна. Политикът обаче е известен с някои свои действия и изявления, които създадоха противоречия.

Агенция Франс прес обръща внимание на факта, че след връщането си на власт миналата година, Фицо сложи край на военната помощ на Словакия за Украйна и призова за мирни преговори с Русия.

Фицо стана отново премиер на Словакия, след парламентарните избори на 30 септември, на които най-много гласове спечели неговата политическа сила "Посока – социална демокрация". Политикът застана начело на коалиционно правителство, в което влязоха още лявоцентристката партия "Глас – социална демокрация" и крайнодясната Словашка национална партия.

До завръщането на Фицо на власт Словакия доставяше значителна военна помощ на Украйна. Братислава започна да оказва военна помощ на Киев скоро след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 година.

Предизборната кампания на Фицо за миналогодишните парламентарни избори премина под знака на обещанията му, че ако спечели, Словакия вече няма да изпрати и "един куршум" на Украйна.

АФП обръща внимание и на тезисите на Фицо, че войната в Украйна била започнала още през 2014 г., когато, по думите на словашкия политик, "украински фашисти" започнали да убиват "цивилни от руска народност". АФП отбелязва, че по този начин Фицо е възпроизвел недоказани твърдения на Русия за случващото се в Украйна.

Агенцията припомня и изказване на Фицо от януари, че Украйна не е "независима и суверенна страна" и се намира "изцяло под влиянието и контрола на САЩ".

Франс прес обаче отбелязва и позицията на словашкия премиер, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна следва да бъдат спазени при търсенето на мирно решение. Освен това Фицо окачестви прибягването до военна сила от Русия в Украйна като сериозно нарушение на международното право.

Франс прес обръща внимание и на някои ключови моменти от биографията на Фицо. Роден е на 15 септември 1964 година. Започва политическата си кариера в комунистическата партия точно преди Нежната революция да сложи край през 1989 г. на комунистическия режим в бивша Чехословакия.

През 1999 г. Фицо напуска Партията на демократичната левица (политически приемник на компартията), за да основе "Посока – социална демокрация".

Франс прес цитира словашкия социолог Михал Вашечка, според когото Фицо се възхищава на авторитаризма на руския президент Владимир Путин.

"Отношенията му с Русия исторически са предопределени от социалистическия девиз "Завинаги със Съветския съюз", пише Вашечка в книга, посветена на Роберт Фицо.

Друго изявление на Фицо, предизвикало противоречие, са думите му, че няма да разреши ареста на Владимир Путин, срещу когото има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд, ако Путин посети един ден Словакия.

Фицо е юрист по образование и започва да гради репутацията си в Европа като представител на Словакия към Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода 1994–2000 г.

През 2006 г. "Посока – социална демокрация" печели парламентарните избори и Роберт Фицо става премиер, две години след влизането на Словакия в Европейския съюз. Тогава той сформира коалиция със крайнодясната Словашка национална партия, която е на сходни позиции като неговите по въпросите на миграцията. Впоследствие Фицо се възползва от световната финансова криза от 2008 и 2009 година, за да натрупа политически точки, като отказва да въведе строги бюджетни икономии, отбелязва АФП.

През 2010 г. минава в опозиция, а две години по-късно печели изборите след падането от власт на дясноцентристка коалиция заради обвинения в корупция.

По време на кризата с мигрантите в Европа през 2015 г. Фицо заема твърда позиция срещу миграцията и критикува европейската програма за квоти при преразпределението на бежанци.

"Посока – социална демокрация" печели изборите през 2016 г., но две години по-късно премиерът Фицо е принуден да подаде оставка, след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Това престъпление стана причина за големи протести в цяла Словакия, тъй като Куциак разследваше предполагаеми връзки на италианската мафия с правителството на Фицо. След изборите за парламент през 2020 г. на власт дойде антикорупционна коалиция.

Британският в. "Гардиън" отбелязва, че понастоящем Роберт Фицо кара третия си мандат като премиер на Словакия. Според британското издание неговата политика се характеризира с успешно лавиране между проевропейски позиции и националистическата и антизападната реторика.

Лондонското издание също е на мнение, че Фицо се възхищава на руския президент Владимир Путин и също обръща внимание на изказването на Фицо, че не би арестувал Путин, ако руският лидер дойде в Словакия. Според "Гардиън" Фицо симпатизира и на унгарския премиер Виктор Орбан и смята, че той "защитава интересите на страната и народа си".

Лидерът на "Посока – социална демокрация" е и добър тактик, пише "Гардиън": за три десетилетия в политиката той навигира между общоприети и проевропейски възгледи и националистическата и антизападната реторика, предназначена основно за вътрешна консумация. Според британското издание това показва, че Фицо е готов да мени позицията си в зависимост от общественото мнение и политическата реалност.

"Гардиън" обръща внимание на изказванията на Фицо, че за него са важни само интересите на Словакия. Всекидневникът отбелязва, че Фицо не се свени да критикува Европейския съюз и неправителствените организации, да обижда опонентите си и да говори за заговори и нагласяване на избори от противниците му.

Ключови моменти от третия мандат на Фицо

"Гардиън" обръща внимание на някои ключови моменти от третия мандат на Фицо като премиер.
Британският вестник пише, че критиците на Фицо са на мнение, че той се отдалечава от прозападния курс на Словакия и следва стъпките на Унгария на Орбан. Хиляди хора излязоха на протести срещу политиките на Фицо.

През февруари словашките депутати приеха законови изменения, с които беше закрита специалната прокуратура, която се занимаваше с дела, свързани с корупция на високо ниво.

През април правителството одобри предложение за трансформиране на държавната радио-телевизионна компания. Планът провокира критиките на опозиционните партии, които заявиха, че правителството иска да си гарантира пълен контрол на обществените радио и телевизия.

Също през април близкият съюзник на Фицо Петер Пелегрини спечели втория тур на словашките президентски избори.

Пелегрини ще стане приемник на президентския пост на първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова, която подкрепя Украйна в борбата и с руските сили.

Кой е виновен?

Някои политици от правителствения блок хвърлиха вината за опита на убийство на Роберт Фицо върху политическата опозиция и либералните медии в Словакия, пише чешката новинарска агенция ЧТК.

Опозицията осъди насилието, както направи и президентката Чапутова, която пожела на Фицо скорошно възстановяване от нападението.

"Гняв и омраза – това е резултатът от вашите действия – на представителите на прогресивното движение, на либералните медии. Заради вашата омраза той (Фицо) се бори за живота си. В продължение на години вие подхранвахте страховита омраза. Вината, която носят представителите на прогресивното движение и всички либерални медии, няма да бъде изличена", каза на пресконференция заместник-председателят на словашкия парламент от "Посока – социална демокрация" Любош Блаха, цитиран от ЧТК.

"Решително осъждам бруталната и безразсъдна атака срещу премиера Роберт Фицо. Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сила, за да може да се възстанови от атаката", се казва в изявление на словашката президентка, цитирано от чешката новинарска агенция.

ЧТК отбелязва, че словашките опозиционни партии са осъдили атаката срещу Фицо.

Агенцията обръща внимание на реакцията на Михал Шимечка, лидер на основната опозиционна формация "Прогресивна Словакия".

"Вярваме, че той ще се възстанови. В същото време призоваваме всички политици да се въздържат от думи и действия, които може да допринесат за ескалиране на напрежението", каза още Шимечка.

"Атака срещу премиера на страната, независимо какви са политическите ни възгледи, е неприемлива. Осъждаме всяка форма на насилие и нападения срещу политици и вярваме, че премиерът скоро ще се възстанови", заяви председателят на опозиционната сила "Свобода и солидарност" Бранислав Грьолинг.

Словашките политици са известни с яростните вербални атаки помежду си, които станаха особено интензивни преди миналогодишните парламентарни и тазгодишните президентски избори в Словакия, пише ЧТК, като отбелязва, че премиерът Фицо също неведнъж е прибягвал до словесни сблъсъци с опоненти.

Как ще се отрази атаката срещу Фицо на нагласите преди европейските избори?

Все още е твърде рано да се каже как ще се отрази нападението срещу Фицо на нагласите преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени след броени седмици (в Словакия - на 8 юни). Възможно е да предположим, че електоратът на "Посока – социална демокрация" ще се мобилизира, за да покаже солидарността си с партийния лидер. Възможно е да се стигне до сериозно разделение в словашкото общество, което да даде своето отражение и на резултата от предстоящите избори.   

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:22 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация