На Софийския фестивал на науката: Любов Костова, част от екипа на фондация ''Красива наука''

site.btaОБНОВЕНА Знае се много малко за пощенски клон 1090

Знае се много малко за пощенски клон 1090
Знае се много малко за пощенски клон 1090
Любов Костова пред своята инсталация ''Картички от пощенски клон 1090'' на 14-тия Софийски фестивал на науката. Снимки: Йоанна Лашкова

“Идеята за проекта се появи поради факта, че се знае много малко за пощенски клон 1090. Всъщност любопитно е, че Антарктида е най-отдалечената точка на българска земя от границите на страната ни, тъй като Антарктическата база се счита за българска територия, но се знае малко за това кой всъщност работи там.‘‘ Това сподели в интервю за БТА Любов Костова - автор и инициатор на инсталацията ''Картички от пощенски клон 1090''. Нейният проект е на разположение на посетителите на Софийския фестивал на науката, който се провежда от 9-и до 12 май в ''София Тех парк''. 

Любов Костова е част от екипа на Фондация "Красива наука" и съосновател на Софийския фестивал на науката. 

''Картички'' от Антарктида за посетителите на Софийския фестивал на науката

“Пощенски клон 1090 е всъщност пощенската станция на Българската антарктическа база. Аз съм много горд участник в 32-рата българска експедиция до Антарктида тази година, където отидох точно с този проект. Проектът е насочен към младежи, към млади хора, с надеждата да им разкажем колко много и различни са професиите, които могат да те доведат до Антарктика”, обясни Любов Костова.

Инсталацията показва колко много са  професиите, с които човек може да се докосне до света на науката

“Да работиш за наука не означава единствено и само да правиш изследвания. Да, много важна част от експедицията и центърът на експедицията, разбира се, са учените, но заедно с учените на нашата база има много логистици, които подпомагат дейността на учените, помагат им да извършват своите проучвания. Заедно с това има технически, логистични екипи, които поддържат базата. Изобщо, инфраструктурата около създаване на наука представлява едно голямо семейство от професии, всяка от които е много необходима – някои от тях са технически професии, други са хората, които карат лодката. Нужни са готвачи, енергетици, инженери, които се включиха в новата водопроводна инсталация на Българската антарктическа база, и, разбира се, екипите от учени, които са там”, обясни Любов Костова.  

“Идеята за проекта се появи поради факта, че се знае много малко за пощенски клон 1090. Всъщност, любопитно е, че Антарктида е най-отдалечената точка на българска земя от границите на страната ни, тъй като Антарктическата база се счита за българска територия, но се знае малко за това кой всъщност работи там‘‘, отбеляза тя.

Интересът, който предизвиква този проект

“Само за първите два дни от Софийския фестивал на науката тук минаха около 3500 ученици от различни възрасти. Видях с какво съсредоточение децата изслушваха видеата. Забелязах интереса, с който бяха изслушвани видеоклиповете, просто защото те, макар и кратки, представят много голяма картина на всички професии, които могат да те заведат на Ледения континент'', каза авторката.

За създаването на “картичките‘‘

“Когато подхождах към интервютата, бях казала на всеки един от интервюираните, че крайният резултат ще бъде предназначен за млади зрители и за това езикът, с който те разказват, и за себе си, и за професията си, и за работата си на Антарктида, и за бъдещето, е насочен точно към младите хора‘‘, обясни Любов Костова.

“Тук са представени много малка част от клиповете, които сме направили – те са кратки, по две/три минути.“Картичките‘‘ ми са устроени в три сегмента – както всяка картичка, тя трябва да има подател – тези податели всъщност са хората, които работят и техните професии. Въпросите, които им задавах, бяха свързани с това какво работят, защо са избрали точно тази професия, какво е най-хубавото нещо в нея’’, сподели авторката на проекта.

Любов Костова обясни, че втората част от картичките е посланието – какво точно прави даденият интервюиран на Антарктическата база. В тази част всеки има възможност да разкаже малко повече за проекта или работата си. Третата част е свързана с получателя на картичката – получателят е бъдещето. “За да ми отговорят на въпроса тук,  ги попитах за това как мислят, че със своята работа могат да са полезни за бъдещето, или какво от работата им ще има потенциал да промени бъдещето за всички нас“, добави авторката.

Посланията на интервюираните

“Бях удивена как в един глас всички сякаш се бяха наговорили, казаха няколко основни неща, а именно, че са си избрали страхотна професия; че са работили много, за да станат професионалисти; че са мечтали за големи пътешествия и са благодарни за възможността да работят в екип.

По думите  ѝ най-важните съвети, които трябва всеки млад човек да знае, и които ще определят развитието в бъдещата му професия, са професионализмът, без значение от професията; голямата мечта, свързана с това, което правят, и желанието да работят в екип с упование.

За работата по “картичките”

“Интервюираните знаеха предварително въпросите, на които трябваше да отговарят, и разказваха за своите професии, проекти и задължения; за мечтите си; за очакваните резултати в бъдеще. Те са напълно наясно и обясниха как дейността им на Ледения континент би помогнала за бъдещи открития‘‘, обясни авторката.

Любов Костова обясни, че по време на експедицията успява да направи интервюта и с няколко чуждестранни учени, някои от които са били на базата по време на престоя ѝ там – единият от Турция, а другият – британски учен. “С тези интервюта исках да покажа колко международно е усилието за наука. Говорих и с няколко учени от Испанското географско дружество, за тяхната гледна точка”, сподели тя.

Авторката на “картичките‘‘ отбеляза, че колекцията от видеа тепърва ще се обогатява. Обясни, че в Ютюб има специален канал, отделен за тези интервюта. “Много се надявам да помогнем на младите хора да изберат с желание, сърце и мечти своите бъдещи професии, пък сред тях можем да намерим и следващите антарктици“, коментира Любов.

Бъдещето на проекта

“Инсталацията включва интерактивен дисплей. Построихме стена заедно със споделена работилница “МИНТИ‘‘ и експертите от “Синдео‘‘, които се занимават с приложни обучителни умения. Направихме програмирането на таблетите и дизайна, който е на художничката Калина Димитрова, така че, от една страна, да привличаме внимание, но и да можем да “свием‘‘ инсталацията, за да бъде транспортирана първо във фестивалите в Пловдив, Варна, Видин и Монтана, които ние от “Красива наука‘‘ сме предвидили да се състоят до края на годината. Надявам се да отидем и в училища, където да занесем, или цялата стена, или поне видеата, за да разказвам на място на учениците. Така че, категорично проектът няма да бъде само тук”, каза специалистката в пиар комуникациите.

Любов Костова обясни, че проектът ще гостува на различни места, но няма да бъде трайно поставен на точно определено такова. Тя сподели, че е възможно и с огромно удоволствие биха направили подобни проекти и за други институции, след като вече знаят как се прави една подобна инсталация, тъй като и този процес си има своите предизвикателства – никой не е правил досега подобно нещо в България.

За финансирането на подобна инсталация

“Финансирането е по-скоро самофинансиране – аз лично самофинансирах изграждането му, заедно с фондация “Красива наука‘‘, до голяма степен участва и Националният център за полярни изследвания, тъй като проектът стана част от експедицията, благодарение на престоя ми на Антарктида, разходите за който бяха поети от тях‘‘, отбеляза Любов.

Инсталацията е едно от събитията на 14-ото издание на Софийския фестивал на науката, посветено на Българската антарктическа програма

“Всяка година имаме представяне на Българската антарктическа програма на Фестивала, a Българският антарктически институт е един от партньорите ни’’, уточни тя.

Авторката на антарктическите картички отбеляза, че на 11 май - събота и на 12 май - неделя, всички посетители на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк‘  ще могат да видят щанда с любопитни игри на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България). Отново на 12 май (неделя) се очаква лекция да направи доц. д-р инж. Борис Цанков – човекът, отговорен за  строежа на новия водопровод на Антарктида. На 12 май ще има и лекция на украинската метеороложка и антарктичка, която ще говори за облаците и валежите на Антарктида, д-р Анастасия Чигарева. 

“Имаме една доста солидна програма, с която искаме да представим наистина много важното участие на България в Антарктическия договор и това, което страната ни прави като част от неголемия брой държави, които имат собствена база, а вече и собствен изследователски кораб на Ледения континент, което е огромна гордост за страната ни. Това е заслуга, която наистина трябва да припомняме често, защото като че ли не се гордеем достатъчно и не знаем достатъчно, за да се гордеем наистина много‘‘, завърши тя.

Любов Костова е израснала в Нигерия, има магистратура по Индология и е превела над 70 театрални пиеси. Дълги години е била директор на Британския съвет в България, а от 2023 г. е независим консултант, член на настоятелството на фондация “Красива наука”. Завежда партньорствата и комуникациите на фондацията. Работила е в НАТФИЗ. От 2003 г. се занимава активно с комуникация на науката, съучредител е на Софийския фестивал на науката и на много други инициативи у нас и по света за връзка между науката и обществото. 

Фондация “Красива наука“ организира фестивали на науката, проекти и други инициативи за подобряване връзката на неспециализирани аудитории с постиженията на фундаменталната, приложната наука и технологиите в България и по света.

/ЙВЛ

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:52 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация