Съюз на българските журналисти – Прессъобщение

site.btaСБЖ: С ярък концерт и музика от всички жанрове СБЖ отпразнува два юбилея на журналистиката ни

СБЖ: С ярък концерт и музика от всички жанрове СБЖ отпразнува два юбилея на журналистиката ни
СБЖ: С ярък концерт и музика от всички жанрове СБЖ отпразнува два юбилея на журналистиката ни
Съвременната музика бе представена от Щерион Пелидов, Теодор Радилова и Тони. Снимка: Соломин Мони Франсес

Вълнуващ тържествен концерт с небивало пъстро участие на изтъкнати изпълнители от всички музикални жанрове, организиран от СБЖ и състоял се на 15 май в Сатиричния театър в София, ознаменува честването на 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнинта от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът бе под патронажа на президента Румен Радев, който изпрати и специално приветствие.

Изпълнената с журналисти и гости на празника зала на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов” се изправи на крака, когато държавният химн на Република България зазвуча вечерта на 15 май, в началото на тържествения концерт, посветен на двата големи юбилея на българската журналистика. Химнът бе изпълнен акапела от сцената от вокалния ансамбъл „Светоглас” – и цялата зала също пя заедно с певците.

След това наелектризиращо и обединяващо начало, към публиката се обърнаха и я приветстваха първо водещите на вечерта – популярните лица от екрана на БНТ Йоана Драгнева и Драгомир Драганов, известни и с певческия си талант, който по-късно проявиха в програмата със свои музикални изпълнения.

Сцената бе аранжирана тематично – с разгърнати вестници от двете ѝ страни, а кътът, в който водещите сядаха по време на музикалните и танцови включвания на участниците в концерта, символизираше историческа и модерна редакционна атмосфера, олицетворена от старинна пишеща машина и от съвременен лаптоп. Видеофонът на спектакъла редуваше логото на СБЖ и други журналистически символи в различни визуални формати.

Встъпителните думи на водещите, както и коментарите им между различните изпълнения, съдържаха многобройни цитати на знакови имена от българската словесност и журналистика – като Иван Вазов, Захарий Стоянов, Йосиф Хербст, Стефан Продев и други.

Със слово към колегията и цялата публика се обърна председателката на СБЖ Снежана Тодорова. Тя приветства всички присъстващи и припомни как преди 180 години, през 1844 г., Константин Фотинов издава в Смирна първото българско периодично издание – списание „Любословие“. И така се заражда българските периодичен печат. Спря се подробно и на другия юбилей – 130-годишнинта от създаването на организирано журналистическо движение в България.

Ето какво каза Снежана Тодорова:

„Преди 130 години кулминацията на тържествата за честването на полувековния юбилей на сп. „Любословие“ е свикването на Събор на български журналисти и литератори. Присъстват около 170 души.

Сред тях са много известни журналисти и писатели – Юрдан Иванов, инициатор за свикването на Събора, Тодор Влайков, д-р Кръстю Кръстев, Александър Теодоров – Балан, Иван Андрейчин, Марко Балабанов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Янко Сакъзов, Евтим Дадев, Димитър Благоев, Гаврил Георгиев, Стоян Заимов, Георги Бакалов, Вела Благоева, Михалаки Георгиев, Любомир Милетич, Христо Максимов, Иван Шишманов,  С.С. Бобчев, Т. Постомпиров и др.

Съборът е събитие с особена важност, защото поставя началото на консолидиране на журналистите. И както пише д-р Кръстю Кръстев в сп. „Мисъл“, „щастлива бе идеята, щастлив случаят да се направи първият опит за едно сближаване между българските литературни сили, за едно сплотяване между тях в името, ако не на някоя литературна идея, то поне в името на техните интереси и техното възпитателно въздействие върху обществото“.  

Съборът взима решение за „нравственото и материално повдигане на  българската журналистика”.

Така бе положено началото….

През следващите 13 десетилетия българските журналисти неуморно се борят за Истината и Справедливостта.  За да съхранят морал, съвест, принципи и принадлежност към най-доброто, създадено от човешката цивилизация, в много случаи са заплащали с най-високата цена – с живота си…

„В ЗЛОВЕЩИЯ ТРИЪГЪЛНИК Власт-Истина-Журналистика сметката най-често са плащали журналистите… Войни, неосъществени въстания, преследвания, осъждания са изскубвали от отечествената ни духовна нива най-ярките журналистически пера, най-развълнуваните умове, най-добрите българи…“ – изстрадана истина от Алманаха на българската журналистика. 

Многобройни са предизвикателствата и трудностите пред журналистиката в наши дни.

Защитата на правата на журналистите и свободата на медиите е първостепенна задача на СБЖ. Медийната свобода и правата на журналистите са скачени съдове в демократичното общество. Постигането на тази цел е в интерес както на журналистите, така и на обществото. Обединени, вярвам, че можем да я осъществим!

Най-сърдечно благодаря на участниците в тържествения концерт – журналисти, музиканти, певци и изпълнители, които даряват своя талант и творчество на  всички вас!”

От името на Синдиката на българските учители неговият представител Йордан Кръстев връчи на председателката на СБЖ Снежана Тодорова статуетка, символизираща победата, като послание, че силата на истината и на честното журналистическо слово, които въплъщава СБЖ, винаги трябва да побеждават. Йордан Кръстев изтъкна, че идеалите и отдадеността към изграждане на едно просветено, будно гражданско общество са общи и за истинската журналистика, и за българското учителство.

Такава убеденост е изразена и в поздравлението, което председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева е изпратила до Снежана Тодорова по повод двата юбилея на българската журналистика.

Цветя от Синдиката красяха и сцената на Сатиричния театър по време на концерта, където имаше също и цветя от Министерството на културата, от Българския червен кръст, от частна гимназия „Банкер”, от ръководителя на корейското землячество в България д-р Джеймс Кнаг и др. Тези институции бяха изпратили и свои специални поздравления до СБЖ, също както и многобройни чуждестранни посолства, представени на концерта.

Министърът на културата Найден Тодоров изтъква в своето послание до председателката на СБЖ Снежна Тодорова: „...Ценя високо усилията, които Съюзът на българските журналисти влага в успешното изпълнение на една от ключовите съвременни мисии на медиите – мисията за безкомпромисно разграничаване на истината от фалша и за спазване на принципите и стандартите на обективната и качествената журналистика. Съгласен съм с Вас, че две от водещите и неделими една от друга характеристики на демократичното общество, без чиято симбиоза то просто спира да е демократично, с свободата на медиите и гарантираните права на журналистите. Теми, по които тепърва ни предстои още много съвместна работа”.

В залата на Сатиричния театър бе прочетено и специалното поздравление до СБЖ от президента на Република България Румен Радев по повод двата журналистически юбилея, чийто пълен текст вече е публикуван на сайта на СБЖ. Тук припомняме следната важна част от посланието на държавния глава:

„С интензивната си дейност Съюзът на българските журналисти продължава да е стожер на професионалните стандарти и фактор за утвърждаването им в журналистиката. В критични моменти през изминалите години именно позициите на СБЖ в защита на български журналисти и срещу погазването на журналистическата етика показваха значимостта на единението на професионалната общност около ясни принципи. В условията на засилващо се влияние на користни корпоративни и политически интереси в медиите, нараства и отговорността на българските журналисти за отстояване на стандартите и принципите в журналистиката, без които нейното бъдеще е немислимо. Само професионалната общност на българските журналисти, сплотена около солидна морална основа, за която водещ е общественият интерес, може да бъде надеждна преграда срещу опитите за подчиняване на медиите, отклоняване от професионалните стандарти, налагането на цензура и автоцензура. Затова пожелавам на Съюза на българските журналисти, както и на всеки български журналист, да продължите да бъдете борци за истината. На всички вас желая здраве, сили и вдъхновение за достойно изпълнение на високоотговорната ви мисия в обществото!”

Бе излъчено и специално поздравително видеообръщение от председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Прадалие до СБЖ по повод юбилеите. Нейното поздравление също е публикувано отделно на сайта на СБЖ. В него тя се обръща към българските журналисти като към „братя и сестри” и изразява солидарността на онези 600 000 журналисти по света, които обединява МФЖ чрез колективното членство на техните национални журналистически съюзи. Колективен член н МФЖ е и СБЖ, който винаги активно участва в международни кампании на федерацията в защита на правата на журналистите.

Програмата на вечерта продължи с ярки музикални изпълнения на големи таланти от различни жанрове.

С изключителното си музикално майсторство по време на концерта блеснаха цигуларите проф. Йосиф Радионов и проф. Ангел Станков, както и пианистката Зорница Радионова.

Силно впечатление направи и участието на оперната певица Салина Александрова, акомпанирана на пиано от Галина Апостолова

Съвременната музика също бе представена със силни участия. Заедно с нашумелия млад композитор и китарист Щерион Пелидов пя отначало Йоана Драгнева, а по-късно се изявиха и певиците Теодора Радилова и Тони.

С уникалните си изпълнения се включи отново и вокалната група „Светоглас”.

Голям интерес предизвикаха чуждестрананите участници в концерта, които бяха от Китайската народна република и от Република Корея.

Китайските изпълнители Ли Рончъ, който свири на специфичния струнен инструмент гуцин, и Уан Да, майсторка на тъпана, представиха музикална пиеса под надслов „Старият път”.

Особено впечатляващо бе участието на корейския барабанен ансамбъл „Соджонг” с ръководителка Со Йонг, който изненада със сложно и дълго изпълнение на традиционна корейска песен.

С ведра песен за България зарадва публиката певецът Паскал.

Драго Драганов излезе за малко от ролята си на водещ, за да изпълни много емоционално известната песен „Заклинание” по текст на Миряна Башева и музика на Петър Чернев.

Неизменно омайващи бяха изпълненията на легендарния хор „Мистерията на българските гласове” с диригент Дора Христова.

Заразително жизнерадостно настроение внесоха във финала на вечерта танцьорите от фолклорния състав към Фондация „Олга Борисова” с хореограф Ивайло Маджаров.

Като естествена поанта прозвучаха припомнените от Драго Драганов в края на концерта думи на легендата и съвестта на българската журналистика Йосиф Хербст, че за свободни хора може да пише само свободен човек и че „истинският, постоянно действащ  парламент в една държава е нейната журналистика и публицистика”.

СБЖ остава наистина стожерът за заветите и светлината, завещани ни от големите предтечи на безсмъртното, свободното, смелото българско слово.

СБЖ ИЗКАЗВА СПЕЦИАЛНА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, УЧАСТВАЛИ В ЮБИЛЕЙНИЯ КОНЦЕРТ НАПЪЛНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО И ВЛОЖИЛИ ЦЕЛИЯ СИ ТАЛАНТ И ЦЯЛАТА СИ СЪРЦАТОСТ В ТАЗИ ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР В ЧЕСТ НА ДОСТОЙНАТА БЪЛГАРСКА ЖУРНАЛИСТИКА!

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:01 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация