Дни по-късно матрицата за холограмна защита на новите евробанкноти е била открадната по време на полет от Франция за Германия

site.btaПървата монета от едно евро е изсечена във Франция на 11 май 1998 г.

Първата монета от едно евро е изсечена във Франция на 11 май 1998 г.
Първата монета от едно евро е изсечена във Франция на 11 май 1998 г.
Това е фотомонтаж, съставен от монета евро (вляво) и равностойността ѝ в германски марки (1,96 марки) (вдясно). Европейските министри на финансите фиксират обменния курс на точно 1,95583 марки в четвъртък, 31 декември 1998 г., един ден преди 11 държави да приемат еврото на 1 януари 1999 г. (AP Photo/Fotomontage/fru)

В монетния двор в Песак край Бордо, Франция, на 11 май 1998 г. е изсечена първата монета от едно евро - единната европейска валута.

Франция става първата страна, започнала производството на своите монети в евро. На 2 май 1998 г. Европейският парламент одобрява избора на 11 страни от Европейския съюз, които от 1 януари 1999 г. да заменят националните си валути с общата европейска валута евро -  Австрия, Белгия, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция и Нидерландия. Въвеждането на еврото започва постепенно на 1 януари 1999 г., когато то заменя официалните национални валути в 11-те страни.

В своите емисии “Международна информация” и “Икономика експрес”, БТА съобщава за вълненията около приемането на еврото, първата изсечена евромонета и за кражбата на матрицата за холограмна защита на новите евробанкноти:  

Италия отпразнува присъединяването си към еврото със стил

Рим, 3 май 1998 г. /БТА/ Италия, която само преди година можеше да се надява, че само с божията намеса може да се надява да влезе в зоната на еврото, отпразнува подобаващо триумфалното си присъединяване - с чудо, предаде Ройтерс. Втори май, който ще влезе в историята като денят, в който бяха избрани отците-основатели на Европейския икономически и валутен съюз, съвпада с датата, на която, както вярват неаполитанците, се втечнява изсъхналата кръв на техния светец-покровител, съхранявана в стъкленица в градската катедрала. Ако това не стане, това вещае нещастие, твърди легендата.
Утрото вчера не обещаваше нищо добро, след като проливният дъжд в Неапол накара властите да отменят традиционната процесия в чест на свети Дженаро. По всичко личеше, че чудото няма да се сбъдне, също както и мечтата на Италия да бъде допусната в единната европейска валута - заради бремето на огромния вътрешен дълг. Кардинал Микеле Джордано току-що бе казал на събралите се три хиляди богомолци да дойдат пак утре, когато неочакваното се случи и кръвта на светеца от 4 век пак се превърна в течност. От 600 години насам това неизменно се повтаря два пъти всяка година - на 19 септември /празника на светеца/ и в първата събота през май.  Помнят се само пет случая, когато чудото не е ставало и винаги е настъпвало бедствие. През 1527 година 40 000 души измират от чума, а през 1980 година 3000 загиват при земетресението в южна Италия.
Истинско бедствие щеше да бъде, ако Италия не се бе присъединила към еврото, заяви министър-председателят Романо Проди, който сияещ се появи снощи по телевизията в предварително записано обръщение. Той напомни че Европейският съюз, основан с договора от Рим през 1957 година, е роден от съюза между германските и латинските култури, който след това е обхванал англосаксонския свят, а сега е на прага да приеме в лоното си и славянските страни. Зоната на еврото е и шанс за мира, добави Проди, като напомни, че Европейският съюз трябва да се оглежда за нови членове не само на изток, но и на юг. "Отношенията между християните и ислямския свят е най-деликатната и трудна пречка за мира и хармонията в целия свят и затова именно на Италия от цяла Европа се пада дългът да превърне Средиземно море, което обединява Европа със Северна Африка, в море на мира", заяви италианският премиер.  

***

Първата монета в евро излезе от пресата на френския монетен двор

Париж, 11 май 1998 г. /БТА/ Първата монета в номинал на общата европейска валута - евро - бе отсечена днес от пресата на френския монетен двор в Песак, край Бордо, като Франция стана първата от определените официално в началото на май единадесет страни за въвеждане на единната европейска валута, започваща програмата си по емитирането на новите монети, съобщи АФП.
Министърът на икономиката на Франция, Доминик Строс-Кан натисна символично копчето, задвижващо пресата, която започна да сече би-металната монета в жълто и сребристо с номинал от едно евро.
Пред рояк от камери и фотоапарати министър Строс-Кан разгледа току-що отсечената монета, с характеристики много близки до тези на френската монета от 10 франка, като това дори бе предадено на живо по телевизионните новини.
"Истинска е, не е мостра, каза той, като захапа монетата със зъби. Това е първата, произведена във Франция и дори в Европа", гордо каза министърът.
Впрочем производството на монетите в евро, по 250 в минута, трябва скоро да бъде спряно. Истинското начало на масовото сечене на монети с този номинал /през 1998 г. е предвидена емисия от 170 милиона екземпляра/, ще стане едва след няколко седмици.
Напротив, серийното сечене на сантимите от еврото, което е започнало отпреди около месец като промишлени изпитания, продължава.
Само през 1998 г. Франция е предвидила да пусне в обръщение 1,6 милиарда монети в евро, повечето от половината от които  в номинал от 1 и 2 сантима от еврото. Монетата в номинал от 2 евро ще трябва да почака до следващата година, тъй като сеченето й още не може да започне, поради несъгласие по дизайна на страничния ръб на монетата.
До 1 януари 2002 г., датата, на която е предвидено началото на влизането на еврото в портмонетата, Франция ще произведе близо 7,6 милиарда монети или 30 000 тона, което е почти четири пъти теглото на Айфеловата кула. Преди тази дата отсечените монети ще бъдат съхранявани под строго наблюдение, за да се избегне всякакъв опит за фалшифицирането им.
Франция е първата страна, започнала производството на своите монети в евро, но скоро трябва да бъде последвана от други, като Белгия, Испания или Италия.
Отпечатването на банкнотите в евро трябва да започне също до края на годината.

***

Започнаха глобални спекулативни операции, свързани с въвеждането на еврото

Лондон, 12 май 1998 г. /БТА/ Днес на Лондонския фондов пазар се появиха първите сигнали за началото на глобални спекулативни операции с основните европейски валути, свързани със скорошното въвеждане на еврото, съобщава Виталий Макарчев от ИТАР-ТАСС. Изчислената с няколко месеца напред сложна игра на най-големите световни валутни търговци се дължи на неяснотата около бъдещите финансови параметри на единната европейска валута.
В Лондон не изключват възможността тези спекулации да доведат до много сериозни сътресения на световния финансов пазар и да дестабилизират водещите европейски валути.
Според източници от Лондонската валутна борса някои от най-активните международни инвестиционни фондове са започнали големи фючърсни операции с германската марка и с британската лира. И тук неизбежно се появява името на прочутия американски финансист Джордж Сорос, спечелил 2 млрд. долара при своята рискована "тотална атака" срещу обменния курс на паунда спрямо европейските валути. В момента брокерите на Сорос сключват три- и шестмесечни срочни валутни сделки, чиято цел според специалистите е да се понижи курсът лира/марка през първите месеци след пускането на еврото.
Тази позиция засега противоречи на мнението на повечето валутни търговци от лондонското Сити, които смятат, че германската марка догодина ще бъде по-нестабилна от сега, тъй като твърдо ще се върже към еврото, докато паундът ще засили позициите си спрямо "отслабналата" валута на 11-те страни членки на Европейския валутен съюз.
Така или иначе специалистите са единодушни: който успее да прозре колебанията на курса на еврото спрямо щатския долар и британската лира през идните 18 месеца, в 2000 г. ще се накичи със "званието" най-богат човек на света, посочва Виталий Макарчев. 

***

Крадци задигнаха матрицата на холограмната защита за новите евробанкноти

Париж, 22 май 1998 г. /БТА/ Матрицата, специално проектирана за холограмна защита на новите банкноти на единната европейска валута, е била открадната миналата седмица по време на полет от Франция за Германия, потвърди "Ер Франс", като обеща сътрудничество и на френските, и на германските полицаи, разследващи кражбата. Миниатюрната холограма, подобна на тези по кредитните карти, трябваше да възпре фалшификаторите, наточили зъби да припечелят от въвеждането на евробанкнотите с висока деноминация. Тя е проектирана от фирма в околностите на Париж и била открадната по пътя към германска печатница за производствени тестове.
Фактите засега са следните: френската авиокомпания твърди, че малък пакет с холограмния модел бил доставен на летище "Роаси" от охранителната фирма "Бринкс" на 12 май и бил оставен без придружител в товарния отсек на "Боинг", изпълняващ редовен полет до Мюнхен. Когато самолетът пристигнал в Германия, запечатаният пакет бил изчезнал.
Редица експерти по сигурността отдавна предупреждаваха, че евробанкнотите са мечта за фалшификатори и измамници, отбелязва Ройтерс. Те предоставят идеална възможност за мошениците да направят своя удар, докато гражданите още не са свикнали с непознатия външен вид на новите ярко оцветени хартийки. Евробанкнотите с висока деноминация пък са изгодни за перачите на мръсни пари, предупреждават полицаите, които се страхуват, че ще улеснят престъпниците в укриването и транспортирането на по-големи суми в по-малък обем от една в друга страна.
По настояване на Германия Европейската централна банка ще отпечата серия банкноти с висока деноминация, включително 500 евро /около 550 долара/. Най-едрата американска банкнота от 100 долара сега е любимата разчетна единица на подземния свят, но новите евробанкноти сигурно ще се окажат по-привлекателни. Повечето европейци нямат навика да боравят в ежедневието с толкова едри банкноти, но Германия, където има изобилие от пари в брой, държи едрите банкноти да се запазят и когато дойче марката изчезне в историята, отбелязва Ройтерс.  

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:05 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация