Три седмици преди изборите за Европейски парламент

site.btaБъдещите евродепутати от "Движение 5 звезди“ ще бъдат миротворци, казва в интервю за БТА италианският евродепутат в деветия ЕП Сабрина Пиниедоли, която се бори за преизбиране

Бъдещите евродепутати от "Движение 5 звезди“ ще бъдат миротворци, казва в интервю за БТА италианският евродепутат в деветия ЕП Сабрина Пиниедоли, която се бори за преизбиране
Бъдещите евродепутати от "Движение 5 звезди“ ще бъдат миротворци, казва в интервю за БТА италианският евродепутат в деветия ЕП Сабрина Пиниедоли, която се бори за преизбиране
Италианската евродепутатката от "Движение 5 звезди" Сабрина Пиниедоли 3. Източник на снимката: Давиде Д'Антони, говорител на делегацията на "Движение 5 звезди" в деветия Европейски парламент

"Най-големият резултат от работата на деветия Европейски парламент със сигурност беше "Next Generation EU“ - програмата за над 800 милиарда евро, която Европейската комисия въведе, за да постигне отново подем на икономиката след последиците от пандемията", Това каза евродепутатката от Италия Сабрина Пиниедоли в писмено интервю за БТА. Пиниедоли беше евродепутат от италианското "Движение 5 звезди" в деветия Европейски парламент. Сега тя се бори за преизбиране и е начело на листата на "Движение 5 звезди" в Североизточния италиански окръг, откъдето се избират общо 15 евродепутати. "За първи път ЕС финансира политиките си чрез емитиране на общи облигации - инструмент, който за нас трябва да стане структурен. Деветият Европейски парламент се провали обаче, когато гласува бюджетът на ЕС да бъде използван за финансиране на отбранителната индустрия. Не с военна ескалация и с повече оръжия и ракети ще постигнем мир в Украйна. Това, от което се нуждаем, е конференция за мир под егидата на ООН", посочи Пиниедоли.

"Движение 5 звезди" беше в състава на управляващите коалиции на италианския премиер Джузепе Конте от 2018 г. до 2021 г., а после подкрепи широката управляваща коалиция на Марио Драги, просъществувала до 2022 г. "Движение 5 звезди" е участвало досега в два евровота. На изборите през 2019 г. то получи 17 процента. Сега допитванията му отреждат 15,9 процента (допитвания на агенции Ютренд и на Текне) и 16,1 процента (допитване на агенция Есс Ву Джи), като по този начин то се очертава да е трета италианска сила в ЕП. В края на мандата на деветия Европарламент "Движение 5 звезди" имаше 5 от общо 9 италиански депутати, които не бяха част от нито една европарламентарна група. За предстоящите евроизбори лидерът на Движението Джузепе Конте реши да не се кандидатира.

В интервюто за БТА евродепутатката Сабрина Пиниедоли обобщава кои ще са темите на нейната предизборна кампания и очертава желанието на бъдещите евродепутати от „Движение 5 звезди“ да бъдат миротворци. Тя коментира ролята на Италия на международната сцена и каква е Италия при управлението на първата жена премиер в историята на страната. Пиниедоли говори и за бъдещето на изкуствения интелект, за палестинската държавност и за съдбата на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, който е в британски затвор.

Сабрина Пиниедоли е родена на 24 октомври 1983 г. в Кастелново не’Монти в провинция Реджо Емилия в областта Емилия Романя. Завършва местна природонаучна гимназия с профил IT технологии, става ясно от биографията й, поместена в сайта на деветия Европейски парламент.  Пиниедоли има бакалавърска степен от Университета в Болоня за изследвания в областта на драматургията, изкуството, музиката и киното. Там завършва и две магистърски програми -  за журналистиката и за кино, телевизия и мултимедийна продукция. Има и магистратура от Университета на Модена и Реджо Емилия по икономика, международни бизнес отношения и право на стопанската и публичната администрация. Към университета "Сапиенца“ в Рим кара докторантура в областта на комуникациите, социалните изследвания и маркетинга.

Преди да стане европейски депутат, Пиниедоли е  била съветник в италианската парламентарна комисия по въпросите за борба с мафията. Била е журналист на свободна практика за италианската новинарска агенция АНСА. Работила е като разследващ журналист за изданията "Ресто дел Карлино“ и "Куотидиано национале". Автор е на книгата "Operazione Aemilia. Come una cosca di ‘Ndrangheta si è insediata al Nord“ ("Операция Аемилия. Как един клан от Ндрангетата се установи на Север“), издадена от издателска къща "Имприматур“. В нея през 2016 г. Пиниедоли прави журналистическо разследване и анализ на операция "Аемилия“, проведена срещу Ндрангетата в Северна Италия и довела до над 160 ареста, основно в Емилия Романя през 2015 г. С тази книга Сабрина Пиниедоли, което е специалист в журналистически разследвания на организираната престъпност, печели през 2016 г. престижната литературна награда "Златен орел“, връчвана на литературния конкурс "Естенсе“ във Ферара. Пиниедоли е носител и на наградата "Свобода на пресата“ заради това, че е дала гласност на отправени й заплахи заради журналистическата й дейност.

В деветия Европейски парламент Сабрина Пиниедоли е била част от парламентарната комисия по юридически въпроси, била е в състава на делегацията на ЕП за отношения с Централна Америка и в състава на делегацията на ЕП в Евро-Латиноамериканката парламентарна асамблея.

Следва пълният текст на интервюто с евродепутата Сабрина Пиниедоли:

Въпрос: Кой е най-големият резултат на деветия Европейски парламент и кое е най-важното нещо, което деветият Европарламент не успя да направи?

Отговор: Най-големият резултат беше със сигурност "Next Generation EU“ - програмата за над 800 милиарда евро, която Европейската комисия въведе, за да постигне отново подем на икономиката от последиците от пандемията. За първи път ЕС финансира политиките си чрез емитиране на общи облигации - инструмент, който за нас трябва да стане структурен. Деветият Европейски парламент се провали обаче, когато гласува бюджетът на ЕС да бъде използван за финансиране на отбранителната индустрия. Не с военна ескалация и с повече оръжия и ракети ще постигнем мир в Украйна. Това, от което се нуждаем, е конференция за мир под егидата на ООН.

Въпрос: Кои са основните теми на предизборната кампания в Италия за европейските избори и защо Вие, Сабрина Пиниедоли, решихте да се кандидатирате отново за място в ЕП и какви ще бъдат Вашите приоритети в случая на преизбиране?

Отговор: Основните теми на предизборната ми кампания определено са свързани с мира. Бъдещите евродепутати от „Движение 5 звезди“ ще бъдат миротворци - хубаво определение, дадено от нашия председател Джузепе Конте. Мир в Украйна, но и мир в Близкия изток. Трябва да спрем вражеските действия сега и да предотвратим израелска офанзива в Рафах, което само ще донесе нови страдания. Испания и Ирландия, две държави, управлявани от мнозинства с различен политически цвят, са на път да признаят Държавата Палестина. Надяваме се, че ЕС и всички държави членки също ще ги последват. Ако бъда избрана, ще работя и в областта на изкуствения интелект, така че той да бъде инструмент за напредък за всички, а не начин за малцина да ограничават правата и работните места. И накрая, една битка, която е много близка до сърцето ми: свободата на журналистите, на първо място за Джулиан Асанж, несправедливо пратен в затвор във Великобритания за разкриване на военните престъпления на западните държави.

Въпрос: Има ли Италия по-силен глас  и по-голяма тежест на европейската сцена и може ли Италия да бъде част от нов двигател на ЕС след европейските избори, който двигател да се базира например на ос на сътрудничество между Италия и Франция? Тук визирам факта, че двама бивши италиански премиер Марио Драги и Енрико Лета представят доклади с визии за бъдещето на Европа в момент, в който президентът на Франция Еманюел Макрон говори за една по-амбициозна визия за ЕС. Тук визирам и факта, че Италия представи през януари "Плана „Матеи“ за развитието на Африка, чиято дългосрочна цел е да се намалят миграционните потоци към ЕС. И тук също така визирам факта, че Италия днес е председател на Г-7 в един сложен момент заради конфликтите в Украйна и ивицата Газа.

Отговор: Италия е статист  в международната панорама, не означава нищо. Нека Ви дам три конкретни примера. Реформата на Пакта за стабилност беше договорена и продиктувана от германския и френския финансови министри и ще има негативни последици за Италия, тъй като ще ни принуди да направим съкращения в размер на 13 милиарда евро годишно в продължение на седем години. После да вземем европейското споразумение за мигрантите, което предвижда затягане на вторичните миграционни движения, на събирането на семейства и на задължителния граничен контрол, нещо, за което северноевропейските държави настояват от години. Ефектът от това споразумение е, че ще се удължи престоят на мигрантите, докарвани в Италия, и ще се увеличат разходите, които ще плащат нашите граждани. И накрая, Италия изпусна възможността да бъде домакин на новата Европейска агенция за борба с прането на пари, както и домакинството на "Експо 2030". Правителството не прави нищо, за да насърчи преговорите за мир в Украйна, то напълно отсъства в Близкия изток, Г-7 е моден подиум, никой не знае какво представлява "Плана „Матеи“: няма средства, няма проекти, само красиви празни думи. И накрая, един последен факт: след годините на пандемията, благодарение на експанзионистичните мерки, въведени от правителството на Джузепе Конте, Италия се върна на едно от първите места по ръст на БВП, но с Мелони отново сме на последно място, а броят на бедните хора се увеличава, което е удостоверено от самата Европейска комисия. Правителството на Мелони е катастрофа за всички италианци.  

Въпрос: Може ли да се каже, че днес е настъпила ерата на жените в европейската политика? Тук визирам факта, че две жени – Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола – сега заемат важни постове в ЕС, но след европейските избори ситуацията би могла да се промени. Визирам и факта, че Италия за първи път има жена за премиер. Но същевременно малко други страни в ЕС имат жени за президент (Гърция и Словения) или жени за премиер (Дания и балтийските държави).

Отговор: В Италия ситуацията е много различна от това, което изглежда. Наистина имаме жена за премиер, но е също така и вярно, че в партията на Джорджа Мелони, в нейното правителство и в листите й за европейските избори има само мъже. Жените (там - бел.ред.) имат само представителна функция. Джорджа Мелони не прави нищо за правата на жените. Напротив тя използва европейски средства по Националния план за устойчивост и развитие, за да финансира асоциации срещу абортите в Консултантските центрове и да унижи по този начин жените, които решават да прибегнат до аборт. През първата й година на власт тя освен това съкрати средствата за превенция на насилието срещу жените със 70 процента и не задели никакви ресурси за детски ясли в подкрепа на майките, които работят. Ще Ви посоча едно конкретно нещо: в Италия в детските ясли има под 27 места на всеки 100 деца, във Франция – местата са 50 на 100 деца, а в Нидерландия – 74 на 100 деца. Аз смятам следователно, че не е достатъчно да си жена, за да правиш добро в полза на жените, нужни са конкретни политики и радикална промяна срещу културата на патриархата, която все още е доминираща в Италия.

Контекст на темите, споменати от европейския депутат Пиниедоли в интервюто за БТА.

Европейският инструмент "Next Generation" беше приет в края на 2020 г.

Джулиан Асандж, основателят на сайта „Уикилийкс“ очаква решение на британския Висш съд относно искане за екстрадиция към САЩ. В САЩ той е обвиняван във връзка с изтичането през неговия сайт на поверителни военни и дипломатически документи. За тези престъпления той би могъл да получи до 175 години затвор, ако вината му бъде призната в САЩ.

Испания, Ирландия и други страни членки на ЕС планират на 21 май да признаят Палестина за независима държава, съобщи на 10 май върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към ЕС - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава. Тези 8 страни са- Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Италианският премиер Джорджа Мелони казва, че Италия отново е протагонист в Европа и в света.  А на двама италиански бивши премиери беше възложена задачата да публикуват доклади за състоянието и бъдещето на ЕС. На 17 април беше публикуван доклад на бившия италиански премиер Енрико Лета, съдържащ визия за бъдещето на единния пазар на ЕС. Докладът беше изготвен от Лета по поръчка на белгийския премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател сега на ЕС.  След европейските избори бившият италиански премиер Марио Драги ще представи доклад за конкуретноспособността на ЕС в света, поръчан от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На 16 април по време на Конференцията на високо равнище в Брюксел, посветена на европейския стълб за социалните права Драги представи общите линии на доклада си. Двата доклада бяха цитирани впоследствие от президента на Франция Еманюел Макрон в речта му за бъдещето на Европа, която той произнесе в Сорбоната на 25 април и в която той очерта визията за една по-силна, самодостатъчна, независима и амбициозна Европа

В периода 28-30 януари среща на върха ЕС-Африка в Рим премиерът на Италия Мелони представи пред десетки африкански президенти, вицепрезиденти, министри и представители на европейските институции план за развитието на Африка. Тя обяви и първоначална вноска по плана от 5,5 милиарда евро. 

На 10 април Европейският парламент прие на пленарната си сесия в Брюксел 10 законодателни текста за реформиране на европейската политика в областта на миграцията и убежището. Това стана възможно след четири години на сложни и напрегнати преговори между страните членки. Пакетът от регламенти реформира европейската политика в областта на миграцията и предоставяне на убежището, смятана от много страни членки за отживяла в настоящия си вид.

На 23 април в рамките на последната си пленарна сесия в Страсбург евродепутатите одобриха реформа за Пакта за стабилност. Одобрените нови фискални правила определят допустимите предели на държавния дълг и бюджетния дефицит на страните членки.

На 6 май Европейската комисия публикува работен документ, който представя втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от ЕС в съответствие с характеристиките на Рамката за социална конвергенция, обсъдена от Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси през юни 2023 г. В първия етап на анализа бяха идентифицирани потенциални рискове за 7 членки на ЕС - България, Естония, Унгария, Италия, Литва, Румъния и Испания. Върху тези страни се фокусира втория етап на анализа в публикувания работен документ В него в отделен раздел се разглеждат рисковете пред Италия във връзка с безработицата и бедността.

На 28 ноември столицата на Саудитска Арабия – Рияд, спечели домакинството на ЕКСПО 2030. Конкуренти в надпреварата му бяха Рим и Бусан. Това беше поредното домакинство на голяма проява, спечелено от Саудитска Арабия.

На 22 февруари по време на тайно гласуване в Брюксел представители на страните членки на ЕС и на ЕП решиха, че централата на новата Европейска агенция за борба с прането на пари ще бъде във Франкфурт. В надпреварата да подслонят централата тогава участваха Рим, Рига, Дъблин, Мадрид, Париж, Виена и Брюксел. Новата агенция беше предложена от ЕК през 2021 г. и одобрена от страните членки на ЕС и от ЕП в края на 2023 г.

През април в Камарата на депутатите и  Сената на италианския парламент беше приет нормативен акт с допълнителни мерки за прилагане на Националния план за устойчивост и развитие (НПУР). Планът съдържа изменение, включено от „Италиански братя“ относно присъствието на асоциации с нестопанска цел в италианските Консултантски центрове – социалносанитарни служби, създадени със закон през 1975 г., към които се обръщат за консултации и жени, решили да прибягнат по една или друга причина до аборт, предаде АНСА. Точната формулировка на изменението предвижда възможността италианските региони да използват средствата от НПУР, предназначени за здравеопазване (мисия 6, компонент 1 от НПУР) за организиране на услугите на Консултантските центрове, които могат "да използват, без това да представлява нова или по-голяма тежест за обществените финанси, също и участието на субекти от Третия сектор, които имат квалифициран опит в подкрепата на майчинството“, припомня "Манифесто“, като под субекти от Третия сектор се разбират неправителствени организации или организации с нестопанска цел. Одобреното изменение на нормативния акт беше дефинирано от опозиционните сили в Италия, сред които Демократическата партия, "Движение 5 звезди“ и "Съюз Зелени Левица“ като зелена светлина за използване на европейски средства по НПУР за финансиране на присъствието на асоциации в защита на живота и срещу аборта в Консултативните центрове. Говорителката по икономическите въпроси на Европейската комисия Веерле Нюитс на редовен брифинг на 19 април заяви, че мярката, предложена от "Италиански братя", няма нищо общо с НПУР, припомнят "Авенире“ и "Република“.

-------------

БТА уважава принципа на плурализъм на мненията. Искане беше отправено със съдействието на бюрата на ЕП в Италия  до делегациите в ЕП на общо 5 италиански партии - "Италиански братя“, Демократическата партия, "Движение 5 звезди“, "Форца Италия“ и "Лига“ за писмено интервю с техни европейски депутати, които се борят за преизбиране на европейските избори през юни. До този момент единствено "Движение 5 звезди“ реагира на искането за писмено интервю.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:44 на 01.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация